Вчена-астрофізик, доцент Львівської політехніки Любов Янків-Вітковська: радіотелескоп РТ-32 виконуватиме цивільні завдання

За матеріалами сайту Радіо Свобода
Антена MARK-4В, на базі якої створений радіотелескоп РТ-32

Неподалік міста Золочева ввели в експлуатацію радіотелескоп РТ-32. Упродовж двох років, починаючи з 2018-го, українські фахівці модернізовували радянську антену МАRК-4В, на базі якої і створили радіотелескоп сантиметрового діапазону довжин хвиль РТ-32.

За оцінками фахівців, це один із найкращих радіотелескопів на території України і Східної Європи. Адже після анексії Криму у 2014 році Україна втратила парк космічних антен у Євпаторії. Однак спеціалістам вдалося відновили роботу Центру далекого космічного зв’язку в державі.

Радіотелескоп РТ-32 – один із кращих на території України і Східної Європи. Його завдання – розв’язання фундаментальних задач астрофізики, наголошує у коментарі Радіо Свобода вчена-астрофізик, доцент Інституту геодезії Національного університету «Львівська політехніка» Любов Янків-Вітковська.

За допомогою таких телескопів виявляють і досліджують дуже далекі об’єкти, для прикладу – квазари. Такий інструмент допоможе вивчати невідомі об’єкти у Всесвіті.

– Але це лише маленький відсоток задач, які можна розв’язувати завдяки цьому телескопу. Зараз для прикладних космічних досліджень важливо використання GPS-технологій, супутникових навігаційних систем для повсякденного життя, – каже астрофізик.

Цей телескоп, окрім фундаментальних задач, дає можливість моніторити космічний простір, керувати супутниками, які використовують для цивільних задач. Зараз зв’язок працює за допомогою супутникових технологій, а робота радіотелескопа дає можливість створити на Західній Україні комплекс моніторингу космічних засобів різного типу з високою точністю.

– Для астрофізиків важливо сказати, звідки взявся Всесвіт. Якщо ми знатимемо про походження Всесвіту, то нам буде легше планувати своє життя. А телескопи поблизу Золочева дають можливість дослідити найдальші об’єкти, такі як квазари, тобто мати повнішу картину про весь наш Всесвіт, – пояснює Любов Янків-Вітковська.
 

Докладніше – у матеріалі Космічний центр у Золочеві почав досліджувати Всесвіт: Україна запустила радіотелескоп РТ-32 на сайті Радіо Свобода.