В Університеті започаткували ліцензовані курси з організації інклюзивного навчання незрячих дітей

За матеріалами сайту Львівської міської ради
Оксана Потимко

Впродовж 29 травня – 10 червня в Національному університеті «Львівська політехніка» тривали курси підвищення кваліфікації для педагогів і асистентів, які працюють з незрячими школярами в умовах інклюзії. В аудиторії навчались 22 педагогічні працівники з Львівської, Івано-Франківської, Рівненської, Хмельницької, Вінницької, Миколаївської, Дніпропетровської областей, які опісля навчання одержали посвідчення державного зразка. Серед учителів – троє мам незрячих дітей з Франківщини, Рівненщини та Дніпра.

Як розповіла керівник Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами Львівської політехніки Оксана Потимко, курси передбачали 108 годин ґрунтовних теоретичних і практичних занять, під час яких педагогів навчали майстерності роботи з незрячою дитиною в інклюзивному класі, методикам проведення різних уроків, особливостям організації корекційної допомоги та облаштування робочого місця незрячої дитини в класі.

Курси з організації інклюзивної та індивідуальної форми навчання дітей з важкими порушеннями зору стали першими в Національному університеті «Львівська політехніка», на базі якого з 2011 року функціонує Ресурсний центр освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами. До їхнього започаткування співробітники Центру організовували виїзні науково-практичні заходи в різних регіонах України, навчаючи вчителів працювати з незрячою дитиною в умовах інклюзії.

– 9 червня 22 слухачів курсів одержали посвідчення державного зразка, за якими є знання і досвід. Незрячі діти, які з 1 вересня навчатимуться у цих вчителів, можуть розраховувати на кваліфіковану інклюзію і, отже, компетентність, – зазначила Оксана Потимко.