Виклики сучасності для дерев’яної архітектури: в Університеті відкрили фотовиставку і провели круглий стіл

Наталя Яценко, тижневик «Аудиторія»
відкриття фотовиставки

У межах міжнародного проекту «Дерев’яна архітектура в культурному ландшафті: виклики сучасності» (за програмою Європейської Комісії «Інвестиції в людей») у Львівській політехніці відбулися відкриття фотовиставки та круглий стіл з презентаціями й дискусіями відповідної тематики.

Проект покликаний запобігти деградації цінних культурних ландшафтів у національних парках, історичних поселеннях, музеях-заповідниках, охоронних зонах пам’яток культури та музеїв просто неба. Він спрямований передовсім на сільські місцевості, де традиційна дерев’яна архітектура як основний елемент зорового образу культурних ландшафтів – земельних просторів, що мають чіткі ознаки постійної діяльності людей, які жили в тих місцях упродовж сотень років, – збереглася найкраще. Оскільки сучасні забудови в селах часто не враховують особливості ландшафтів, то важливою є поява законодавчого документа (Правил землекористування та забудови), який би регулював процес забудов. Завдання проекту – розробити архітектурну частину його будівельного регламенту.

Довкола проекту об’єднались партнери з різних країн – Національний музей народної архітектури та побуту України, Національний природничий парк «Синевир», Державний історико-культурний заповідник «Тустань» (Україна), національний парк «Кенозерський» і «Онезьке Помор’я» (Архангельська область), «Угра» (Калузька область), Природний парк «Воскресенське Поветлужжя» (РФ), Machaon Internanional (Словаччина), Валаський музей просто неба та Асоціації збереження церков і дзвіниць (Чехія). Проект працює паралельно на двох рівнях – місцевому та національному, в Росії й Україні.

Як зазначив на відкритті виставки директор Інституту архітектури Політехніки Богдан Черкес, донедавна здавалось, що найбільшою небезпекою для дерев’яної архітектури є процеси її старіння, виходу з експлуатації, але тепер стало зрозуміло, що загроз більше – процеси глобалізації та нерозуміння історичної спадщини. Влітку студенти НЛТУ України займалися вивченням ідентичних зразків дерев’яної архітектури, а старший викладач кафедри містобудування ІАРХ Степан Тупісь опрацював їхні архітектурні обміри й на їх основі розробив проекти сучасних дерев’яних будинків. Менеджер проекту Світлана Бєлова зауважила, що самим паркам важко дати собі раду, важлива взаємодія з архітекторами, а також візуальне представлення ідей, на що й скерована виставка.

Як наголошує одна із ініціаторів виставки та круглого столу доцент Інституту архітектури Ореста Ремешило-Рибчинська, цей проект працює паралельно на місцевому та національному рівнях. Ми сподіваємося, що досвід, отриманий в результаті реалізації проекту, буде цікавий і корисний для поширення на особливо охоронних територіях, а також реставраторам, архітекторам та іншим зацікавленим сторонам.

Фотовиставку в листопаді вже представляли у Києві, наступного року її презентуватимуть у Національному природничому парку «Синевир» у Закарпатській області, а в Політехніці вона буде відкрита для огляду до 25 грудня.

відкриття фотовиставки відкриття фотовиставки відкриття фотовиставки