На порядку денному – екологічна безпека: в Університеті відбувся V Міжнародний конгрес зі сталого розвитку

Анастасія Мозгова, тижневик «Аудиторія»
Міжнародний конгрес зі сталого розвитку

26–29 вересня у стінах Львівської політехніки відбувся V Міжнародний конгрес «Сталий розвиток: захист навколишнього середовища. Енергоощадність. Збалансоване природокористування».

Організував захід Інститут сталого розвитку імені В’ячеслава Чорновола. Мета конгресу – зустріч фахівців з екологічного, економічного та соціального компонентів сталого розвитку задля обміну ідеями, обговорення тенденцій сталого розвитку, формування напрямів та планів подальших досліджень, налагодження корисних контактів тощо.

– Найбільше уваги ми приділили екологічній компоненті, оскільки вважаємо її дещо невідповідною системі збалансованого розвитку України – зазвичай її залишають поза увагою. Було заслухано доповіді про різні інновації на тему природоохоронних технологій та можливостей їх застосування. Також відбулися цікаві зустрічі між науковцями з різних вишів, що займаються схожою проблематикою, з метою створення трудових колективів, які б працювали над розв’язанням певної природоохоронної проблеми. Я вважаю, що конгрес вдався і ми досягнули поставленої мети, учасники були задоволені, – ділиться організатор заходу, завідувач кафедри екології та збалансованого природокористування професор Мирослав Мальований.

Окрім цього у рамках конгресу розглядали природоохоронні технології, які можна використати на практиці з метою якісного покращення стану довкілля. Наприклад, колеги з Києво-Могилянської академії презентували доповіді про чинники захворювань – розповідали, які саме викиди спричиняють конкретні хвороби. За словами професора Мальованого, така інформація має прикладне значення, оскільки дозволяє керувати екологічною безпекою нашої держави.

Проблеми сталого розвитку та захисту довкілля особливо актуальні для західної України, оскільки для цих територій характерне значне антропогенне навантаження, викликане діяльністю теплоенергетики, гірничо-хімічної, нафтопереробної та будівельної промисловості, транспорту. Окрім цього, тут сконцентровано масштабні промислові об’єкти, діяльність яких призводить до перевищення граничних норм викидів шкідливих речовин у довкілля, а також ті, що, припинивши свою діяльність, залишили порушені ландшафти та небезпечні відходи. На додаток, на Львівщині розташовано курорти світового значення (Трускавець, Моршин, Шкло, Немирів), державні заповідники, зони туризму, спорту та рекреації, а також проходить зона водорозділу, пов’язана з іншими країнами світу Балтійського та Чорного морів.

Поділитися власним досвідом і здобути новий до Львівської політехніки завітали науковці не лише з України, а й Грузії, Польщі, Молдови, Словаччини й Австрії. Загальна кількість учасників, які відвідали конгрес – 118, з них – 16 закордонних представників та 102 – із 47 вишів України.

Міжнародний конгрес зі сталого розвитку Міжнародний конгрес зі сталого розвитку Міжнародний конгрес зі сталого розвитку Міжнародний конгрес зі сталого розвитку Міжнародний конгрес зі сталого розвитку Міжнародний конгрес зі сталого розвитку Міжнародний конгрес зі сталого розвитку Міжнародний конгрес зі сталого розвитку Міжнародний конгрес зі сталого розвитку Міжнародний конгрес зі сталого розвитку Міжнародний конгрес зі сталого розвитку