Для розбудови суспільства: в Університеті відбувся цикл навчальних семінарів та моделюючих ігор

Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
на семінарі

Інститут міжнародної освіти CIVIC (м. Дюссельдорф) спільно з Інститутом міжнародних відносин (м. Штутгарт), за фінансування Міністерства закордонних справ Німеччини, проводять в Україні, Грузії та Вірменії цикл навчальних семінарів та моделюючих ігор під назвою «Моделювання для розбудови сучасного суспільства. Дебати та переговори для пошуку інтересів та компромісів».

В Україні такі семінари пройдуть в шести містах. У Львові вони відбулися 9–11 листопада у Політехніці за підтримки Центру міжнародної освіти Львівської політехніки, створеного на базі відділу міжнародних зв’язків, та кафедри менеджменту і міжнародного підприємництва Інституту економіки та менеджменту університету. У перші два дні участь у семінарі взяли спудеї I–V курсів Політехніки, Франкового університету, Комерційної академії і Банківського інституту, а також інші учасники, зацікавлені у дослідженні основ європейської інтеграції, демократії та громадянського суспільства. Гості були захоплені рівнем знань студентами англійської мови, а студентам до душі припали рольові ігри, в які вони із задоволенням грали по 8 годин щодня.

Не менш цікавим був семінар-тренінг і для молодих учених та викладачів, зацікавлених у практичному застосуванні демократичних методів навчання. Його активними учасниками були представники Львівської політехніки (економісти, журналісти, лінгвісти) та Івано-Франківського університету права ім. Короля Данила Галицького. На ньому вони навчилися передбачати реальні дії щодо формування власної позиції та захисту інтересів для глибшого розуміння особливостей європейських суспільно-політичних відносин, формувати власний погляд під час переговорів та прийняття рішення, ознайомилися з дослідженнями основ європейської інтеграції, демократії та громадянського суспільства.

На думку директора ІНЕМ професора Олега Кузьміна, користь від таких семінарів велика, адже ми лише починаємо розбудовувати громадянське суспільство: «Нам дуже корисно перейняти у цьому плані європейський і світовий досвід. На жаль, нагальною для України проблемою наразі більше цікавляться економісти, хоча цим мали б займатися філософи, політологи, психологи».

– Одним із перших проектів Центру міжнародної освіти була організація семінарів CIVIC, що дозволяють ознайомитися з інтерактивними методами навчання, які використовують у сфері європейської освіти, а їхнім учасникам глибше зрозуміти сутність організації суспільства та різноманітних аспектів його розвитку, – говорить його очільник, професор кафедри менеджменту і міжнародного підприємництва Ігор Олексів. – Семінари пройшли цікаво й жваво, викликали багато позитивних емоцій і в наших гостей з Німеччини та Австрії, і в українців, які зможуть цей досвід використовувати у навчальному процесі. Мені, до прикладу, це дуже допомогло в організації навчального процесу, а завдяки семінару я зможу організовувати ще й рольові ігри в межах студентської групи.

на семінарі на семінарі на семінарі