Успіх ученого часто залежить від знання англійської: в Університеті відбувся тренінг від Британської ради

Ірина Шутка, тижневик «Аудиторія»
тренінг від Британської ради

Researcher Сonnect – такий тренінг від Британської ради зібрав 3–5 листопада у Львівській політехніці молодих науковців із різних міст. Вони мали добру нагоду поліпшити свої комунікативні навички англійською мовою, важливі для міжнародного спілкування та співпраці: як правильно складати анотацію до наукової праці чи заявку на грантову програму, готувати презентації й контактувати з іноземними колегами.

Researcher Сonnect – проект Британської ради для професійного розвитку молодих учених – діє в багатьох країнах, в Україні – другий рік. Такі триденні тренінгові семінари вже відбулися у Києві й Вінниці, Харкові та Полтаві, а тепер, уперше, – й у західному регіоні, у Львові – спочатку у Політехніці, тоді в ЛНУ ім. І. Франка.

На участь у заході зголосилося чимало охочих – після тестування відібрали тих, хто знає англійську на відповідному рівні (В2 або вище). Були учасники зі Львова (крім Політехніки, з НЛТУУ й медуніверситету) та деяких обласних міст. Якщо в інших країнах участь у проекті коштує, то в Україні два перші роки учасники мають можливість долучитися до нього безплатно.

Роботу науковців координувала досвідчений тренер Тара Мітчел, яка раніше навчала комунікативних навичок учених у багатьох інших країнах. Учасники працювали в групах, використовуючи метод кейсів, потім презентували свої напрацювання, а тренер коментувала, підказувала. Організатор заходу, координатор освітніх програм БР в Україні (Київ) Марія Захарова пояснює, чому такий проект є важливий:

– В Україні молодим науковцям та аспірантам часто бракує навичок спілкування англійською в академічному середовищі, вони не знають, як правильно написати англійською наукову анотацію, їм важко скласти переконливу заявку на конкурс грантів, представити себе достойно на міжнародному рівні. Наш проект дає дуже корисні навички і вміння, що виводять учених на абсолютно інший рівень, підвищують його статус і у професійному середовищі, й у виші, й у міжнародному академічному прос’торі загалом. Серед завдань Британської ради в Україні – пропагувати розвиток освіти, наукові й технічні зв’язки між Великобританією й Україною, адже ми вважаємо науку дуже важливою складовою загальнокультурної співпраці, одним із шляхів побудови довіри між нашими країнами.

тренінг від Британської ради тренінг від Британської ради тренінг від Британської ради тренінг від Британської ради тренінг від Британської ради тренінг від Британської ради тренінг від Британської ради тренінг від Британської ради тренінг від Британської ради тренінг від Британської ради