Повернутися до життя після війни: в Університеті відбувся Міжнародний симпозіум з норвезько-українського співробітництва

Тетяна Пасович, тижневик «Аудиторія»
 Міжнародний симпозіум «Норвезько-українське співробітництво: освіта, наукові дослідження та бізнес»

У Львівській політехніці 21–24 травня відбувся Міжнародний симпозіум «Норвезько-українське співробітництво: освіта, наукові дослідження та бізнес». Організатори – Університет NORD (Норвегія) і Міжнародний фонд соціальної адаптації (Україна) за підтримки Міністерства закордонних справ Норвегії.

Під час відкриття симпозіуму учасників привітали ректор Політехніки Юрій Бобало, Надзвичайний і Повноважний Посол Короліства Норвегії в Україні Уле Тер’є Хорпестад, міський голова Львова Андрій Садовий, заступник голови ЛОДА Оксана Стоколос-Ворончук.

Директорка ІПО Чорноморського національного університету імені Петра Могили (Миколаїв) Ганна Норд передала ректорові Львівської політехніки кубок альянсу університетів – учасників норвезько-українського проекту (16 вишів). Ініціатором створення кубка два роки тому виступив ректор Тернопільського національного економічного університету Андрій Крисоватий. Наступного року наш університет почесно передасть його президентові Міжнародного фонду соціальної адаптації (з нагоди 15-річчя фонду черговий з’їзд заплановано в Києві), розповіла декан післядипломної освіти ІАПО Мар’яна Захарчук.

Саме на базі Інститут адміністрування та післядипломної освіти у Львівській політехніці від 2014 року навчають військовослужбовців запасу (звільнених від 2007 року) та членів їхніх родин, які завдяки норвезько-українській співпраці мають можливість здобути другу вищу освіту з актуальних напрямів, знайти себе в цивільному житті, самозреалізуватися та соціалізуватися.

– Збір, тестування, опитування (про мотивацію, бажання навчатися) військовослужбовців провадить громадська організація «Західноукраїнська ініціативна група (в особі голови Максима Лапана), – розповідає Мар’яна Захарчук. – Рекомендовані військовослужбовці приходять до нас із потрібними для зарахування документами. Щосеместру університет набирає групу 25 осіб плюс 5 (так зване «співфінансування»). Першого року і цьогоріч ми мали дві групи. Ми постійно здійснюємо моніторинг ринку праці, тому програми навчання змінюються: раніше це був веб-дизайн, поліграфія, візуальні комунікації, тепер виявилося, що зараз найоптимальніша програма, яка викликає ажіотаж, бажання навчатися, – цифрові комунікації плюс англійська мова.

Мар’яна Євгенівна наголосила, що крім основної мети – здобути знання, працевлаштуватися (знайти себе професійно, зокрема в бізнесі), важлива соціалізація учасників програми:

– Цього семестру я вперше мала групу, викладала англійську. Я не тільки бачила, як люди навчаються, а й як знайомляться. У мене на очах зароджувалася дружба, вони встигали за ці три місяці навчання поколегувати. На вручення дипломів випускникам з’їхалися майже всі 60 осіб, 2 групи.

За ці роки в межах програми професійну перепідготовку у Львівській політехніці пройшла 221 особа. За словами декана ІАПО, близько 40% – це члени родин.

– Зазвичай це дружини/чоловіки військовослужбовців. Навчалися також діти, якщо повнолітні й уже мають диплом про освіту (хоча би бакалаврат). Але останнім часом змістилися акценти, – зауважує Мар’яна Захарчук. – Дуже багато хлопців повертаються із зони АТО, відповідно це молодь.

На симпозіумі було підписано меморандум про співпрацю між Львівською політехнікою, Львівською ОДА (на чолі з Олегом Синюткою) та Міжнародним фондом соціальної адаптації (на чолі з Володимиром Рубцовим).

 Міжнародний симпозіум «Норвезько-українське співробітництво: освіта, наукові дослідження та бізнес»  Міжнародний симпозіум «Норвезько-українське співробітництво: освіта, наукові дослідження та бізнес»  Міжнародний симпозіум «Норвезько-українське співробітництво: освіта, наукові дослідження та бізнес»  Міжнародний симпозіум «Норвезько-українське співробітництво: освіта, наукові дослідження та бізнес»  Міжнародний симпозіум «Норвезько-українське співробітництво: освіта, наукові дослідження та бізнес»  Міжнародний симпозіум «Норвезько-українське співробітництво: освіта, наукові дослідження та бізнес»  Міжнародний симпозіум «Норвезько-українське співробітництво: освіта, наукові дослідження та бізнес»  Міжнародний симпозіум «Норвезько-українське співробітництво: освіта, наукові дослідження та бізнес»  Міжнародний симпозіум «Норвезько-українське співробітництво: освіта, наукові дослідження та бізнес»  Міжнародний симпозіум «Норвезько-українське співробітництво: освіта, наукові дослідження та бізнес»