Маленький крок у велике майбутнє: в Університеті відбувся фінал міжнародного змагання Diamond BootCamp 2016

Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
фінал змагання Diamond BootCamp 2016

У Національному університеті «Львівська політехніка» 14 грудня відбувся фінал міжнародного командного тренінг-змагання Diamond BootCamp 2016, присвяченого 200-річчю університету.

Організатори змагання – Інститут економіки і менеджменту Львівської політехніки, компанія «Diamond FMS Ukraine» за підтримки компанії «Diamond FMS BV» (Нідерланди), Управління економіки

Львівської міської ради та проекту «Invest In-Lviv – Львів відкритий до світу». Партнери по стажуванню в Нідерландах – компанії «Elsman Group BV» та «Lely International NV».

Як усе починалося

Два роки тому нідерландська компанія «Diamond FMS BV» стала інвестором сектора освіти і науки, що сприяло налагодженню міжнародної співпраці та партнерству з вишами України та Нідерландів. Цьогоріч у лютому студенти Політехніки з різних кафедр ІНЕМ у числі перших узяли участь у міжнародному двоетапному командному тренінг-змаганні Diamond BootCamp. Викладачі ж сформували групу експертів, пройшли тренінг і надавали консультаційну підтримку своїм командам упродовж 9 місяців проекту.

Команди проводили маркетингові дослідження, вивчали впливи зовнішнього та внутрішнього середовищ на діяльність своїх підприємств, проходили тренінги та складали професійні бізнес-плани зі створення власного виробничого бізнесу в середовищі програмного забезпечення «Diamond FMS», захищали їх перед незалежним журі. Студенти вивчали процедуру керівництва виробничим бізнесом в умовах, максимально наближених до реальності, приймали управлінські рішення впродовж восьми операційних кварталів, модифікували бізнес-процеси на кожному рівні управління, складали звітність на кожному етапі з урахуванням міжнародних підходів (Баланс, P&L, CF, тощо).

У фіналі – чотири найкращі команди

У фінальних змаганнях взяли участь чотири найкращі команди-лідери. Захід відкрила професор кафедри менеджменту і міжнародного підприємництва ІНЕМ, координатор сумісних програм «Diamond FMS BV» Ліана Чернобай. З вітальними словами до учасників змагань звернулися проректори Наталія Чухрай і Юрій Рашкевич, директор ІНЕМ Олег Кузьмін, власник нідерландської компанії «Elsman Group BV» Нард Елсман. Представник нідерланської компанії «Lely International NV» Едварт Ньюмайєр (ця компанія вперше приєдналася до проекту) вручив символічні «ключі до успіху» (символ компанії) професорам – ректору Політехніки Юрію Бобалу, проректорам Наталії Чухрай, Юрію Рашкевичу, а також Ліані Чернобай, Олегу Кузьміну, Василю Козику і всім студентам – переможцям тренінг-змагання. Учасники змагань отримали сертифікати.

А потім, власне, й розпочалося найцікавіше – треніг-змагання, під час якого студенти впродовж кількох годин демонстрували свої моделі ефективного управління. Вони зокрема представили на суд експертів моделі безперебійного та прибуткового виробництва в умовах динамічного зовнішнього середовища (ринку) на засадах прийняття управлінських рішень з використанням системи управління фінансами Diamond, які вони побудували. До речі, програмний документ Diamond S.M.S. нідерландська компанія передала ІНЕМ, де його використовують у лабораторіях. Зокрема на кафедрі економіки підприємства та інвестицій студенти готують курсові та дипломні проекти, планують робити на ньому й наукову роботу, а на кафедрі менеджменту і міжнародного підприємництва ним користуються для викладання окремих дисциплін.

Внаслідок цього, експерти визначили переможців. Ольга Денисюк та Катерина Ільницька в наступному році під час весняного семестру стажуватимуться три місяці в нідерландській компанії «Diamond FMS BV», Катерина Кухтяк і Христина Пістун – в компанії «Lely International NV», Ірина Марків – в компанії «Diamond FMS Ukraine».

Як відзначив Василь Козик, ця подія для інституту є часом тріумфу, адже зрозуміли, що необхідно по-новому підходити до підготовки фахівців:

– Телебачення твердить, що добру освіту можна здобути лише за кордоном. Програма ж свідчить про інше: добру освіту можна здобувати й в Україні. Ці заняття, тренінги змушують змінювати наші програми, методи підготовки студентів. Бачу в тому велике майбутнє для нас, тим більше, що новий Закон «Про вищу освіту» дає нам певні можливості, якими обов’язково скористаємося.

– На старті змагань було 89 студентів, до фінішу дійшло лише 11, – додає Ліана Чернобай. – Наші студенти впродовж цього складного проекту не лише розв’язували завдання, а й свої важливі стратегічні цілі. Вони стали самодисципліновані, навчилися формувати командні навички й отримали глибокі фахові компетентності. Під час проекту ми зрозуміли, що Львівська політехніка дає студентам дуже багато знань і вони знають, як їх можна застосувати. Нині наші програми проходять серйозну адаптацію до міжнародних вимог, а це дозволить задовольнити ринок праці добрими фахівцями у сфері менеджменту, маркетингу, фінансів, економіки підприємства. Нами зацікавилася компанія «Lely International NV», яка займається виробництвом сільськогосподарської техніки, що дуже розширює можливості співпраці. І хоч проект завершився, та наші партнери готові й далі співпрацювати з нами.

фінал змагання Diamond BootCamp 2016 фінал змагання Diamond BootCamp 2016 фінал змагання Diamond BootCamp 2016 фінал змагання Diamond BootCamp 2016 фінал змагання Diamond BootCamp 2016 фінал змагання Diamond BootCamp 2016 фінал змагання Diamond BootCamp 2016 фінал змагання Diamond BootCamp 2016 фінал змагання Diamond BootCamp 2016 фінал змагання Diamond BootCamp 2016 фінал змагання Diamond BootCamp 2016 фінал змагання Diamond BootCamp 2016