Політехніки випробовували свій розум та фантазію: в Університеті відбулися чергові Інженерні змагання

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
Інженерні змагання

Впродовж тижня – з 23 до 27 листопада – студенти-політехніки різних інститутів мудрували, фантазували, винаходили та майстрували. Все це відбувалося в рамках локального рівня VIIІ Європейських міжнародних змагань EBEC. Здебільшого змагання цікавили студентів технічних спеціальностей, хоч цьогоріч деякі команди «укомплектувалися» й філологами, які добре знають англійську мову.

– Традиції проведення Інженерних змагань намагаємося доповнювати чимось новим і цікавим. Цього разу розвели учасників у різні кімнати, розділили своєрідними ширмами, щоб учасники не підглядали ідеї один одного. Офіційне відкриття та нагородження переможців відбувалися в особливій атмосфері – в головній залі Політехніки. Своєрідними фанфарами, які засвідчили відкриття змагань, стали пісні у виконанні молодого львівського гурту Anrydarth, – розповів головний організатор EBEC, третьокурсник ІТРЕ Дмитро Шумик.

Хоча цьогоріч в Інженерних змаганнях відбулися ще й інші зміни. Окрім традиційних двох конкурсів – Case Study та Team Design – для команд, «керівництво» змагань вирішило влаштувати для журналіста «Аудиторії» (тобто автора цих рядків) своєрідний квест – «Знайди та ідентифікуй організаторів сам». Якщо щороку вже задовго до події могла зорієнтуватися де і що відбуватиметься, то цьогоріч, навіть у день відкриття, не вдалося познайомитися з організаторами. Бо, як наголосили згодом, «рівень проекту в нас не на нижчому рівні», тобто всі страшенно зайняті, а таємниця переможців зберігається на тому ж рівні, що й у визначенні нобелівських лауреатів, – до моменту нагородження нема жодної інформації. Піком усієї особливості цьогорічної команди організаторів стало закриття змагань в актовій залі головного корпусу. Це приміщення вперше надали для BEST-івців, тож їхнім радощам не було меж. Вирішили пофотографуватися з усіх можливих ракурсів, навіть зі столів.

У категорії Team Design (командне моделювання) змагалося десять команд. Спершу впродовж двох днів створювали пристрій, який мусив мати щонайменше чотири системи передач, чотири механізми і мав працювати за принципом доміно, тобто один механізм запускав інший. В останній день змагань студенти мудрували над чимось схожим до грамофона. Якщо зважити на те, що роблять це все з підручних матеріалів, що більше нагадує будівельне сміття, то це справді геніально.

А сім команд у категорії Case Study (ситуаційна задача) працювали розумово. Спершу міркували як створити брендинг України на міжнародній арені, а в наступні дні працювали над вирішенням однієї з найболючіших проблем Львова – паркування в його історичній частині.

– Цьогоріч знову особливу увагу приділяли англійській мові. Адже, якщо команди переможуть на всеукраїнському етапі, який відбуватиметься навесні в Запоріжжі, то представлятимуть Львів в Белграді (Сербія). Завжди на міжнародному рівні змагання відбувається тільки англійською мовою і добре знання мови, вміння на гідному рівні представити свої напрацювання є вагомим додатком до оцінки. Тож у нас всі завдання і презентації теж були іноземною мовою, – додав Дмитро. – Цього разу рівень англійської значно вищий – це тішить. Щороку намагаємося знайти партнерів, щоб надати командам, які братимуть участь у дальших етапах змагань, сертифікати для вдосконалення англійської мови.

Отож, за підсумками Інженерних змагань, переможцями у категорії Team Design стала та ж команда, що й минулоріч – «Машина Тюрінга» (Василь Войтик, Андрій Марусяк, Дмитро Теслюк, Олекса Димашок). А в категорії Сase Study – «316 Team» (Роман Козак, Марко Малюк, Сергій Корбут, Роман Ганус). Ці дві команди навесні представлятимуть Львівський осередок BEST у Запоріжжі.

Інженерні змагання Інженерні змагання Інженерні змагання