Актуальні проблеми хімічних технологій: в Університеті відбулася масштабна міжнародна конференція

Тетяна Пасович, тижневик «Аудиторія»
на конференції «Хімічна технологія та інженерія»

Кафедра хімічної інженерії Львівської політехніки впродовж останнього тижня червня провадила масштабну міжнародну науково-практичну конференцію «Хімічна технологія та інженерія». Співорганізаторами виступили три польські виші – відділ хімічної інженерії та процесів Вроцлавського політехнічного університету, Інститут нового хімічного синтезу (Пулави), кафедра хімічної інженерії та процесів Жешувського політехнічного університету.

До участі в науковому заході зголосилося чимало науковців із різних областей України: від Сум і Шостки до Чернівців, від Києва до Одеси, а також із Європи (Німеччина, Італія, Сербія, Польща), Азії (Казахстан), Америки (США). Понад 200 учасників виступили зі 175 пленарними, секційними (науковці працювали в дев’яти секціях) та стендовими доповідями.

– Жорстка конкуренція на ринку товарів і послуг хімічної технології висуває перед науковцями світу все нові й нові завдання щодо енергоощадження, ресурсоощадження, використання вторинних ресурсів, екології, створення нових високотехнологічних продуктів належної якості із заданими властивостями, зменшення собівартості, зменшення викидів парникових газів, забруднення довкілля тощо, – наголосив на відкритті конференції голова оргкомітету завідувач кафедри хімічної інженерії Львівської політехніки Володимир Атаманюк. – Мета нашої конференції – презентувати наукові здобутки різних наукових шкіл Заходу і Сходу в галузі хімічної технології та інженерії, моделювання хімічних процесів, біоінженерії, екології, прогнозування розвитку науки.

Учасників конференції привітала проректор із наукової роботи Львівської політехніки професор Наталія Чухрай, професор Інституту нового хімічного синтезу Едвард Рой, декан факультету хімії Жешувського технологічного університету професор Дорота Антос, завідувач кафедри біопроцесової та біомедичної інженерії Вроцлавського політехнічного університету професор Анна Трусек-Головня. Із цими вишами ІХХТ Львівської політехніки має давні наукові зв’язки, зокрема із Жешувською політехнікою співпраця триває вже 30 років, із Вроцлавською – від жовтня минулого року. Під час такого тривалого спілкування на конференції налагоджують і подальші наукові зв’язки.

Старший науковий співробітник кафедри довкілля і хімічної інженерії Університету Калабрії (Італія) Джованні Големме поділився враженнями від конференції з журналістом «Аудиторії»:

– Це велика честь – брати участь у конференції, отримати можливість показати свою роботу, познайомитися та поспілкуватися з колегами, які працюють у тій же галузі. Я побачив широкий спектр інтересів, почув чимало доповідей дуже високого рівня. Мій науковий інтерес полягає в очищенні природного газу від різноманітних домішок (італійський науковець виступив із доповіддю «Мішані матричні мембрани на основі перфторполімерів: приготування, розділення натурального газу і моделювання транспортних властивостей»). Я тут зустрів людей, спілкування з якими допоможе в майбутній роботі.

Серед поважних лекторів, які прибули на конференцію, – почесний ректор НТУУ «ХПІ», завідувач кафедри інтегрованих технологій, процесів та апаратів, член-кореспондент НАНУ Леонід Товажнянський, професор С. Раніль Вікрамасінгх (директор Центру мембранних досліджень, інженерії та технології, Університет Арканзасу, США), професор Любомир Хомічак (член-кореспондент НАНУ, заступник директора з наукової роботи Інституту продовольчих ресурсів НААН України), професор Юрій Снєжкін (член-кореспондент НАН України, директор Інституту технічної теплофізики НАНУ), професор Ірена Жижовіч (факультет технології та металургії, Університет хімічної інженерії Белграда, Сербія).

Масштабами конференції були задоволені й українські, і чужоземні учасники. Професор Л. Товажнянський, зокрема, відзначив високий науковий рівень конференції й чималу кількість англійськомовних доповідей не лише гостей із-за кордону, а й українських науковців. Основної мети – обмін досвідом, інформацією, налагоджування зв’язків, домовленості про подальшу співпрацю, зокрема участь у спільних ґрантах – удалося досягти.

– Ми готували конференцію понад рік, – підсумовує Володимир Михайлович. – За два роки наша кафедра відзначатиме 70-річний ювілей. Сподіваюся, що вдасться організувати другу таку конференцію.

На підсумковому засіданні конференції було відзначено найкращі доповіді. Їхні автори отримали нагороди від Інституту нового хімічного синтезу (Пулави, Польща) й сертифікати Львівської політехніки.

на конференції «Хімічна технологія та інженерія» на конференції «Хімічна технологія та інженерія» на конференції «Хімічна технологія та інженерія» на конференції «Хімічна технологія та інженерія» на конференції «Хімічна технологія та інженерія» на конференції «Хімічна технологія та інженерія» на конференції «Хімічна технологія та інженерія» на конференції «Хімічна технологія та інженерія»