В Університеті стартував ІІ Українсько-польський науковий форум з питань європейської інтеграції

За матеріалами ЗІК
Герб Львівської політехніки

У Львові стартував ІІ Українсько-польський науковий форум на тему «Європейська інтеграція та національна ідентичність: інституційний і ціннісний вимір», що триватиме 12–13 травня. Під час форуму розглядатимуть різні аспекти європейської інтеграції, умови та проблеми формування європейської ідентичності і пріоритети, які сприятимуть членству України в європейській спільноті.

ІІ Українсько-польський науковий форум відбувається за участі Національного університету «Львівська політехніка», Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою, Інституту гуманітарних і соціальних наук та науково-аналітичного центру політичних досліджень «Вектор» Львівської політехніки, Інституту політичних наук університету Вармінсько-Мазурського у місті Ольштині та за підтримки комітету Верховної ради України з питань європейської інтеграції, комітету ВР у закордонних справах, представництва міністерства зовнішніх справ у Західному регіоні, Львівської обласної ради, Львівської міської ради.

Під час урочистого відкриття форуму з привітальним словом виступив перший проректор Національного університету «Львівська політехніка» Володимир Павлиш, який наголосив на важливості європейської інтеграції України і побажав присутнім науковцям плідної праці.

Під час відкриття форуму виступив також заступник голови комісії національних меншин Сейму Республіки Польща, відомий громадсько-політичний лідер української спільноти в Польщі та захисник інтересів українців на міжнародній арені Мирон Сич, який представив делегацію польських науковців і побажав усім плідної співпраці. Народний депутат України, голова підкомітету з питань регіонального та транскордонного співробітництва між Україною та країнами ЄС комітету ВР з питань європейської інтеграції Оксана Юринець зазначила, що у цінностях Україна вже давно інтегрована в ЄС, більше того – саме Україна може допомогти і допомагає європейцям відроджувати те духовне, що в силу багатьох причин вони призабули.

Директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» Ірина Ключковська звернула увагу на важливість формування національної ідентичності, відзначила кризу ідентичності, що спостерігається в Україні, зокрема у центральних та східних регіонах країни. За її словами, саме через цю кризу і стала можливою російська агресія. Тому питання, що виносяться на обговорення цього форму, є надважливими, вони також стосуються проблем національних меншин.

Ірина Ключковська зазначила, що дуже важливо, щоб напрацювання форуму дійшли до органів законодавчої влади України. Вона переконана, що сьогодні наукова дипломатія є інструментом, яким повинні послуговувати усі країни, зокрема тоді, коли голос політиків безсилий.