В Університеті спілкувалися про бізнес-можливості Західного регіону та спроби їх наближення до стандартів ЄС

Кафедра політології та міжнародних відносин Львівської політехніки
Фото із семінару

3 жовтня 2024 року команда проєкту «Європейські студії для технічних спеціальностей у Національному університеті «Львівська політехніка» (EUSTS) провела у Львівській політехніці регіональний бізнес-вебінар «Наближення до стандартів ЄС та можливості для українського бізнесу: досвід Західного регіону».

Учасниками заходу стали 65 осіб, серед яких – представники бізнесу, кластерів, бізнес-асоціацій, влади й академічної спільноти, зокрема викладачі кафедри політології та міжнародних відносин Інституту гуманітарних та соціальних наук і 56 студентів освітньої програми «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії».

Під час бізнес-вебінару обговорювали актуальні питання євроінтеграційних устремлінь Західного регіону, особливості ведення переговорів з міжнародними партнерами, специфіку реалізації проєктів із залученням іноземних інвестицій у розвиток вітчизняного бізнесу, основи бізнес-дипломатії у час війни та потенційні моделі використання європейського досвіду для економічного розвитку територіальних громад Західного регіону України. Насичена двогодинна дискусія фахівців-практиків дала змогу підвести підсумки, озвучити проблеми, окреслити перспективи розвитку Західного регіону на шляху до стандартів ЄС у різних сферах економіки та бізнесу.

Зі вступним словом до учасників бізнес-вебінару звернулася керівниця проєкту EUSTS, професорка Ярина Турчин, яка окреслила можливості, надані Україні європейськими партнерами, з метою імплементації стандартів ЄС, соціально-економічного розвитку областей та людського потенціалу Західного регіону України.

Серед ключових доповідачів заходу були представники Західноукраїнського офісу Європейської бізнес асоціації: керівниця Мар’яна Луцишин, координаторка з питань комунікації Оксана Кокоць та Альф. Вони поділилися зі студентами інформацією про щоденну роботу Асоціації, яка була заснована ще у 1999 році за підтримки Європейської Комісії в Україні. Зараз Європейська бізнес асоціація є однією з наймасштабніших спільнот бізнесу, які працюють на українському ринку, активно покращують інвестиційний клімат України та сприяють розвитку співробітництва між Україною та ЄС. Членами Асоціації є понад 1000 компаній.

Мар’яна Луцишин ознайомила студентів-міжнародників із одним з інструментів фінансової підтримки ЄС для України, а саме Ukraine Facility Plan 2024–2027. Цей план, загальною сумою 50 мільярдів євро, зорієнтований на надання грантів та довгострокових позик із низькою процентною ставкою, що дасть змогу стимулювати додаткові інвестиції в економіку України.

«Україна має великий потенціал для розвитку бізнесу. Війна завдала значних ударів по українській економіці. Проте саме бізнес є рушієм її відновлення та розвитку, створюючи нові робочі місця, стимулюючи економічне зростання та наповнюючи бюджет країни. Підтримка підприємництва, стимулювання інвестицій та створення сприятливого бізнес-клімату мали б стати одними з пріоритетних завдань влади на шляху до європейського майбутнього», – підсумувала Мар’яна Луцишин, керівниця Західноукраїнського офісу Європейської бізнес асоціації.

Під час бізнес-вебінару значну увагу було присвячено процесам кластеризації в Україні на прикладі досвіду формування та функціонування Львівського кластеру медичного бізнесу. Виконавча директорка кластеру Олеся Халецька розповіла слухачам про особливості ведення медичного бізнесу в Україні, співпрацю з міжнародними партнерами, участь у навчальних програмах, дружніх візитах, а також про проєкти кластеру. Спікерка наголосила, що об’єднання у кластери – це дієва міжнародника практика ведення сучасного бізнесу, яка нещодавно почала формуватися в Україні й поступово стає результативною.

«Кластер представляє медичну галузь на міжнародній арені з метою активізації медичного туризму, залучення інновацій, інвестицій та сприяє перетворенню Львівщини на медичний хаб Східної Європи. Це об’єднання водночас сприяє синергійній інтеграції в міжнародні ринки та зміцненню бренду кожного учасника Львівського кластеру медичного бізнесу. Кластер співпрацює з групою міжнародних партнерів та залучає фінансування на реалізацію проєктів, які спрямовані на підвищення конкурентоспроможності медичного бізнесу в регіоні. Команда кластеру скеровує свої зусилля та адвокаційні дії на те, щоб медичний бізнес був визнаний однією із ключових SMART-спеціалізацій Львівського регіону», – наголосила Олеся Халецька, виконавча директорка ГС «Львівський кластер медичного бізнесу».

Власним досвідом наближення бізнесу до стандартів ЄС поділився Тарас Демкура, віце-президент Національного комітету Міжнародної торгової палати (ICC Ukraine), член світової координаційної ради компанії Amway, амбасадор проєктів культурної дипломатії, бізнесмен і меценат із Тернополя.

«Членство в Міжнародній торговій палаті ICC Ukraine – унікальна для мене можливість промоції та реалізації економічного, соціального і культурно-історичного потенціалу України і Тернопільщини у світі, повсякденна громадська і представницька діяльність за цими векторами. Основним завданням ICC Ukraine є системна допомога експортерам країни, допомога вітчизняним підприємцям у виході на зовнішні ринки, сприяння розвитку міжнародної торгівлі та інвестицій із впровадженням кращих світових практик. Стратегічними цілями організації є формування позитивного міжнародного іміджу України, створення сприятливого бізнес-середовища для сталого розвитку та процвітання. Принципові преференції ICC Ukraine – це партнерські взаємини із національними комітетами Світової організації бізнесу (The World Business Organization) у 93 країнах світу для сприяння міжнародній торгівлі, опанування нових ринків, пошуку партнерів та залучення інвестицій», – розповів Тарас Демкура, віце-президент Національного комітету Міжнародної торгової палати (ICC Ukraine).

Тарас Демкура озвучив студентам дієві інструменти формування культурної дипломатії, а саме:

  • налагодження міжкультурної комунікації;
  • створення унікального культурного контенту для презентації країни чи регіону;
  • просування історико-культурної спадщини за принципом особистої ініціативи, небайдужості до питання іміджу України у світі, зокрема завдяки позадержавній фінансовій підтримці.

Саме вони лягли в основу його проєктів із культурної дипломатії, серед яких – видання мистецького альбому Віри Стецько «Таїна Пінзеля»; документальний фільм «Таїна Пінзеля – від Бучача до Лувру», пересувна виставка-експозиція мистецьких творів сучасних художників з Тернопільщини, скульптура Святого Онуфрія, копія оригіналу творіння Яна Георга Пінзеля та чимало інших.

Команда проєкту EUSTS висловлює слова вдячності всім учасникам бізнес-вебінару за цікаві виступи, динамічні обговорення, обмін кращими практиками ведення бізнесу, залучення іноземних інвестицій, налагодження співпраці з міжнародними партнерами, вироблення нових моделей забезпечення економічної стійкості України.

Вебінар модерувала доцентка кафедри політології та міжнародних відносин Львівської політехніки, наукова співробітниця R&D-центру Університету Олена Лукачук.

Також до проведення заходу долучилися доценти Олександр Марковець і Наталія Вовк (кафедра соціальних комунікацій та інформаційної діяльності), Лідія Каша (кафедра електромехатроніки та комп’ютеризованих електромеханічних систем), Олег Цебенко, Ольга Івасечко та Ірина Сухорольська (кафедра політології та міжнародних відносин).

Бізнес-вебінар «Наближення до стандартів ЄС та можливості для українського бізнесу: досвід Західного регіону» було проведено в рамках реалізації проєкту «Європейські студії для технічних спеціальностей у Національному університеті «Львівська політехніка» (EUSTS) за підтримки програми ЄС Еразмус+ напряму Жан Моне.

З докладнішою інформацією про EUSTS можна ознайомитися на сайті проєкту в межах Порталу Львівської політехніки.

Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару