В Університеті презентували видання «Петро Андрусів (1906–1981). Мистецька спадщина, публікації, архівні та довідкові матеріали»

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Фото з презентації

6 жовтня у Залі Захарієвича головного корпусу Львівської політехніки відбулася презентація видання «Петро Андрусів (1906–1981). Мистецька спадщина, публікації, архівні та довідкові матеріали». У заході взяли участь автори-упорядники Роман Яців, Андрій Яців, науковий редактор Степан Павлюк, чинний голова НТШ Роман Кушнір, представник фонду родини Піцюрів Петро Гринчишин і літературна редакторка видання Оксана Левицька. Захід модерувала директорка Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Ірина Ключковська.

Захід розпочався зі вступного слова модераторки презентації. Директорка МІОКу Ірина Ключковська відзначила важливість повернення українських митців світового рівня до України та потребу висловити їм вдячність не лише за творчість, але й збереження української культури за кордоном: «Чому це важливо? Ми всі заборгували перед тими, що енну кількість років після Другої світової війни були змушені покинути Україну. Мозок України. Сила України. Талант України. І 200 тис. опинилися в таборах для переміщених осіб. Вони зробили неможливе: підняли ту діаспору, яка була; зміцнили її інституційно».

Упорядник книги, український художник і мистецтвознавець Роман Яців здійснив невеликий екскурс в історію створення цього видання: розповів про довге листування з уже покійною дружиною Петра Андрусіва – Наталією, яка поділилася матеріалами для книги; поїздку у рідне селище митця та роботу зі знайденими артефактами. Р. Яців також відзначив високий патріотизм і небайдужість Андрусіва, його любов до української історії та досвід створення багатьох об’єднань та ініціатив за кордоном. «Петро Андрусів був інституційною особистістю. Не виключно мистцем, не суто істориком чи теоретиком мистецтва, він був високим за покликанням громадянином. Можна сказати – націоналістом, попри те, що в нього були надзвичайно цікаві контакти з колегами-професорами польськими. Він відчував свою місію в координації нашого українства навколо принципових питань української національної культури», – зазначив упорядник.

Андрій Яців, історик і другий упорядник книги, окреслив велич постаті митця Адрусіва так: «У цьому виданні ми побачили повний масштаб його візіонерства, стратегічного погляду на українську культуру, розвиток національної політики збереження національної спадщини й інвентаризацію української культури в усьому світі». За словами упорядника, у книзі є чимало документальних свідчень наявності в Петра Андрусіва власної виховно-освітньої стратегії розвитку суспільства.

Голова Наукового товариства імені Тараса Шевченка, академік, доктор фізико-математичних наук Роман Кушнір привітав усіх присутніх з появою важливої книги: «Я вважаю, що Роман Яців є дійсно літописцем речей, які відбувалися і робляться в Україні та діаспорі. Мені дуже приємно, що він працює вже над п’ятим томом антології про українську культуру і мистецтво».

Директор Інституту народознавства, д.і.н., професор Степан Павлюк написав вступну статтю до видання про Андрусіва – «Один із творців мистецької панорами України». «Сьогодні ми бачимо, наскільки через митців ми входили у контекст світової мистецької культури; наскільки очевидно, що ті, хто спілкувалися з нашими митцями, вводили у свій колорит наш національний темперамент», – зазначив С. Павлюк.

Наступним виступив представник Фонду родини Піцюрів Петро Гринчишин. У своєму слові він подякував упорядникам за плідну роботу. «Вважаю нашу сьогоднішню презентацію одну з найунікальніших мистецьких подій не тільки у Львові, але й для всієї України. З моменту, коли ми познайомилися із Романом Яцівим (а це було десь 6 років тому), я думаю, що нам і нашому фонду надзвичайно пощастило», – сказав П. Гринчишин.

Наостанок зі словом виступила літературна редакторка видання, літературознавиця Оксана Левицька. Вона відзначила актуальність книги сьогодні: «Кожного разу, коли я її перечитувала, я переконувалася, що вона стає все актуальнішою і актуальнішою.Що те, про що писав Андрусів у 1960–1970-х роках, зараз падає нам на благодатний ґрунт, коли ми можемо це гостро відчути. Зараз ця книга спонукає нас діяти».

З-поміж присутніх у залі зі словами вітань виступили також проф. Степан Давимука, який закликав зберігати і захищати архіви, та літературознавець Данило Ільницький – зі спонукою читати видання та пізнавати Петра Адрусіва: «Насправді зараз все починається. Роботу зробили упорядники, але ще більша робота чекає на всіх нас: осмислення Андрусіва, не лише його спадщини візуальної, але й теоретичної; його концепції, погляди, його перспективні ідеї щодо подальшого розвитку мистецької спадщини».

Сподіваємося, що Роман Яців та Андрій Яців продовжать свою важливу роботу, а всіх нас чекатимуть імена ще й інших повернених до України митців діаспори.


Фото Наталії Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки

Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації