Із нагоди 80-річчя науковця – міжнародна конференція: в Університеті гідно оцінили заслуги професора ІБІД Віктора Кваші

Тетяна Пасович, тижневик «Аудиторія»
на конференції

Нещодавно у Львівській політехніці відбулась Міжнародна науково-практична конференція «Актуальні проблеми реконструкції, розширення і підсилення автодорожніх мостів, будівель і споруд». Вона була присвячена зокрема й 80-літтю професора Віктора Кваші – доктора технічних наук, наукового керівника ГНДЛ-88, професора кафедри автомобільних доріг та мостів (організатора конференції).

Традиційно конференція відбулася за підтримки ТОВ «Сіка Україна» (Київ), долучилася також компанія з транспортного будівництва в Західному регіоні ТОВ «Західтрансбуд».

Як наголосив директор Інституту будівництва та інженерії довкілля Зіновій Бліхарський, це більше урочисте засідання, аніж наукове.

– Віктор Григорович усе життя працював у Львівській політехніці, – зокрема сказав у своєму вітальному слові ректор Політехніки професор Юрій Бобало. – Це великий патріот нашого університету. Практично всі будівельники, які працюють не тільки у Львові, а й в Україні загалом, знають його як прекрасну людину, фахівця. Працюючи з професором, від 86-го року, коли я став заступником проректора з наукової роботи, можу сказати про нього те саме.

Від колективу університету ректор вручив ювілярові пам’ятний годинник. З іменним годинником та грамотою ЛОДА завітала на урочистість заступник голови Львівської облдержадміністрації Ірина Гримак. Такий збіг, на її думку, є свідченням того, що «ми є однодумці зі Львівською політехнікою». Вона подякувала Віктору Григоровичу за його внесок у будівельну галузь:

– Завдяки представникам своєї справи, які сьогодні зібрались тут, і зокрема завдяки ювілярові ми зберегли й маємо добротну мостобудівну дорожню школу фахівців, які знають, що робити, як робити і чекають лише одного: щоб ми з вами – ті, від кого багато залежить, повернулися обличчям до творіння їхніх добрих справ. Віктор Григорович не лише для мене, для представників цієї галузі є прикладом того українця, який на ентузіазмі, на вірі в свою справу будує частинку нашої держави. Це надбання не тільки Політехніки, це надбання нас усіх.

Від міського голови Львова Андрія Садового ювіляра привітав директор департаменту містобудування Сергій Коровайник і вручив йому пам’ятну монету.

Представники галузі наголошували на величезному внеску Віктора Кваші в розвиток будівництва загалом і мостобудування зокрема. Мирослав Климпуш із Державного агентства автомобільних доріг України відзначив новаторство прикладних досліджень науковця:

– Ваші наукові дослідження були націлені на дослідження технічного стану, на опрацювання й напрацювання систем ремонту й підсилення споруд. Саме тоді, коли держава була дуже обмежена в коштах, Ви своїм підходом дали можливість відновити до життя десятки й сотні мостів. Говорячи про нашу галузь – дороги загального користування, я можу підтвердити, що та система, яку Ви напрацювали – метод монолітної та збірно-монолітної накладної плити – дозволив спорудам, які вже простояли тривалий час і мали йти під знос, дати нове життя і на два – три десятки років продовжити їхнє експлуатування. Ваш спосіб підсилення мостових споруд методом наклеювання високоміцних вуглецевих стрічок дозволив споруду, яка вже тривалий час була в експлуатації, довести до сучасних нормативних вимог. Ви виховали цілу плеяду мостовиків. Вони працюють на західній Україні, чимало – на дуже відповідальних і серйозних посадах у Києві та по всій Україні. Об’єкти Ваші – більше сотні мостів у Львівській, Івано-Франківській, Закарпатській, Тернопільській, Житомирській областях, на Полтавщині.

Генеральний директор «Сіка Україна» Олександр Панченко додав:

– Тільки завдячуючи Вам я став мостовиком. Ми разом робили перший у світі унікальний експеримент із натурного підсилення мостової балки, підсилювали перший на теренах колишнього СРСР міст у селищі Вістова Калуського району Івано-Франківської області, де Ви були не тільки автором проекту, а й працівником бригади, яка наклеювала стрічку. Не вистачить слів і часу, щоб перерахувати всі досягнення, патенти, винаходи, впровадження, які Ви внесли в науку мостобудування. Я переконаний, що поряд із відомими прізвищами Тульє, Курило в історію Львівської політехніки буде вкарбовано золотими літерами прізвище Віктора Кваші. Ми вирішили подарувати Вам моста. Це світлина символічно відомого європейського моста над скилонами, які символізують вершини, яких ми досягли і яких нам ще треба буде досягти разом із Вами.

Після вітань українських, білоруських, польських колег учені також виступили з науковими доповідями з актуальних проблем і тематики галузі.

на конференції на конференції на конференції на конференції на конференції на конференції на конференції на конференції