В Україні проаналізують вплив відкриття даних на різні галузі економіки та створять Національний центр компетентності

За матеріалами сайту Міністерства цифрової трансформації України
Фото переможців Open Data Challenge

В Україні відбувся четвертий всеукраїнський Open Data Forum 2020. Фокус цьогорічної події – вплив відкриття даних на розв’язання суспільних проблем і покращення урядування. Окрім того, на форумі відбулися щорічна церемонія нагородження лідерів із розвитку відкритих даних в Україні Open Data Awards і визначення переможців національного конкурсу стартапів Open Data Challenge із призовим фондом понад 3,7 мільйона гривень на реалізацію та підтримку проєктів із використанням відкритих даних.

Представники органів центральної та міської влади, бізнесу, громадських ініціатив, державних установ та міжнародних організацій говорили про те, як відкриття тих чи інших наборів даних вплинуло на роботу державних установ, які можливості це дало бізнесу та громадському сектору, в тому числі – для протидії корупції.

Окрім цього, за підтримки міжнародних донорів та Мінцифри стартували вісім тематичних досліджень щодо впливу оприлюднення даних у різних галузях. Ці дослідження проводитимуть у таких сферах, як містобудівництво, охорона здоров’я, будівництво й ремонт доріг, провадження бізнесу, екологія, фіскальна політика та інші. За основу взято методологію міжнародної організації GovLab, що передбачає вивчення окремих практик застосування відкритих даних. Першим побачить світ дослідження щодо впливу відкритих даних Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ). На черзі – аналіз впливу оприлюднення даних щодо ремонту й будівництва доріг. Реалізація досліджень стала можливою за підтримки проєкту USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS», що фінансується урядом США та Великої Британії.

Також у межах Open Data Forum 2020 анонсували концепцію порталу «Дія. Відкриті дані», що стане національним центром компетентності у сфері відкритих даних як для самих урядовців – розпорядників даних, так і для користувачів – представників бізнесу, громадських організацій, стартап-спільноти та звичайних користувачів. «Дія. Відкриті дані» міститиме базу знань для різних цільових аудиторій, стане точкою входу до десятків сервісів на основі відкритих даних, зручно систематизованих за сферами життєдіяльності – від юстиції та податків до медицини та екології, а також стане майданчиком для комунікації та збору пропозицій від громадськості щодо формування загальнонаціональної політики у сфері відкритих даних. Запуск «Дія. Відкриті дані» заплановано до кінця року.