На стажування – до американського університету: в Політехніці презентували програму імені Фулбрайта в Україні

Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
Наталя Залуцька

У Політехніці презентували програму імені Фулбрайта в Україні – стипендійні програми для студентів, аспірантів, молодих науковців, фахівців-гуманітаріїв на навчання, стажування, наукові дослідження в університетах, дослідницьких центрах, бібліотеках, музеях, архівах США. Про ці можливості розповіла менеджер програми Наталя Залуцька. На зустрічі був присутній представник програми імені Фулбрайта в Україні Джон Вайт.

Попри те, що на зустріч прийшло лише кілька зацікавлених, вона була вичерпна і цікава. На сьогодні це одна не лише з найвідоміших, а й із найстаріших програм міжнародного обміну, адже діє з 1946 року й охоплює 155 країн. В Україні програма ім. Фулбрайта – з 1992-го. За цей час нею скористались і продовжують користати багато відомих та перспективних науковців, студентів, дослідників. До їхніх послуг – усі ресурси університету, в якому відбувається стажування, – лабораторії, бібліотеки, технічне оснащення. Серед фулбрайтівських стипендіантів свого часу були письменники Оксана Забужко та Юрій Андрухович, екс-міністр освіти і науки Сергій Квіт, перший ректор Києво-Могилянки В’ячеслав Брюховецький, історик Ярослав Грицак. Є в цьому списку і львівські політехніки – Євген Червоний, Ірина Волинець, Андрій Шуляр, Андрій Вараниця, Святослав Навроцький.

Кандидат на стажування повинен знати англійську мову та вміти зацікавити тематикою дослідження, успіхами у навчанні. Кожен учасник програми після завершення навчання може вступити до Фулбрайтівської асоціації – Українського фулбрайтівського кола й організовувати та проводити тематичні семінари, конференції, отримати малі гранти на публікації та участь у міжнародних конференціях.

Серед зацікавлених програмою ім. Фулбрайта – молодший науковий співробітник ІЕСК Володимир Климко, який уже двічі був учасником програми і доходив до півфіналу.

– Пробуватиму втретє, – каже він. – Труднощі змушують задуматися над помилками і ставати сильнішим. Це чудова можливість дізнатися багато нового і підняти себе на вищий рівень. Завдяки цій програмі можна здобути колосальний особистий досвід, досвід обміну між державами, між різними культурними світами.