В НТБ відбулась лекція про Львівську математичну школу міжвоєнного часу

Науково-технічна бібліотека Львівської політехніки
Фото з лекції

У Науково-технічній бібліотеці Національного університету «Львівська політехніка» відбулась лекція «Львівська математична школа міжвоєнного часу» українського науковця, кандидата фізико-математичних наук, доцента кафедри математичного і функціонального аналізу Львівського національного університету імені Івана Франка Ярослава Притули.

Лектор розповів про зародження математики, перші школи, в яких викладали дисципліну, і викладачів. Зі слів доповідача стало зрозуміло, що Львів у 20–30-х роках ХХ століття був європейською математичною столицею. В той час у Львівському університеті (ЛНУ імені Івана Франка) вже працювали такі відомі математики, як Станіслав Рузевич і Гуго Штайнгауз, а в Політехніці – Антоній Ломніцький. З часом кількість математиків поповнювалась поколінням талановитої молоді. З наукового осередку Політехніки активну участь у діяльності Львівської математичної школи брали: Казимир Куратовський і Влодзімєж Стожек, Владислав Нікліборц і Стефан Качмаж та Владислав Орліч, а з університету – Юлій Шаудер і Герман Авербах, Станіслав Мазур і Марк Кац та інші.

Щоб професорський склад не втрачав свого рівня, в тодішніх наукових осередках його підтримували за допомогою організації вчительського іспиту. Професори математики і практичної геометрії, професори фізики і прикладної математики обов’язково повинні були скласти цей іспит. Після цього продовжували викладання.

Ярослав Притула також ознайомив з легендарними постатями – Стефаном Банахом і Станіславом Улямом, доля яких тісно пов’язана з Львівською політехнікою. Почули і про символ Львівської математичної школи – «Шотландську книгу», а також про всесвітньо відому монографію Стефана Банаха Teoria operacji.