Кластери і кластерні стратегії розвитку економіки регіону: в НДЦ «Демос» Львівської політехніки відбувся науково-практичний семінар

НДЦ «Демос» Львівської політехніки
на семінарі

20 березня 2018 року в Науково-дослідному Центрі соціальної й демографічної політики та управління «Демос» Львівської політехніки відбувся черговий науково-практичний семінар з актуальних питань розбудови кластерів та підтримки кластерних ініціатив розвитку економіки Львівщини.

До участі у роботі заходу були запрошені викладачі та студенти Національного університету «Львівська політехніка», Львівського національного університету імені Івана Франка, науковці ДУ «Інститут регіональних досліджень імені М. Долішнього НАН України», представники місцевої влади та інституцій бізнесу. До обговорення були запропоновані такі питання:

  • соціально-економічні, фінансові, організаційні та адміністративні передумови реалізації кластерних ініціатив у Львівській області;
  • інформаційне забезпечення процесів кластеризації економіки регіону: сучасні проблеми та шляхи розв’язання;
  • пропозиції до проекту освітньо-промислового хабу Львівської області.

Роботу семінару розпочала керівник НДЦ «Демос» професор Уляна Садова, яка зазначила, що проведення семінару збіглося з відзначенням Всесвітнього дня щастя. Навівши найновіші дані про значення показника щастя по країнах (Україна – 132 місце, поряд з Ганою та Угандою), вона наголосила, що відображення «реального» добробуту населення країни, стану її навколишнього середовища є невіддільною складовою робіт із підвищення конкурентоспроможності економіки держави.

У доповіді Уляна Ярославівна зупинилася на відмінностях трактування поняття «кластер» у різних сферах наукових знань, на ознаках та критеріях класифікації кластерних форм організації виробництв та їхньому місці у мережевих територіальних утвореннях, навела перелік найбільших кластерів ЄС (харчова промисловість, будівництво, транспортування та логістика, фінансові послуги, готельний бізнес і туризм, виробництво металу та конструкцій, обладнання та сервіс), навела коефіцієнти регіонально-галузевого розміщення виробництв в Україні й дані аналізу інвестиційного фактору кластеризації промислових виробництв Львівщини тощо.

Органічним продовженням розгляду проблемних питань кластеризації виробництв економіки Львівщини став виступ студентки Інституту економіки і менеджменту Львівської політехніки Ярини Яричевської на тему «Кластерні стратегії відродження економіки Львівщини», яка деталізувала привабливі для кластеризації галузі Львівської області. Особлива дискусія відбулася під час обговорення ідеї формування туристичного кластеру на базі Немирівського санаторію, у якій предметну й зацікавлену участь взяв професор Університету В.В. Козик.

Не менш продуктивно пройшла й друга частина семінару.

На завершення учасники заходу семінару зійшлися на спільній думці щодо потреби підготовки рекомендацій органам державної влади, які б стосувалися виділення галузей (напрямів, видів економічної діяльності) для кластеризації за територіальною ознакою відповідно до пріоритетних напрямів розвитку регіону (районів), пошуку серед підприємців ініціатора (фалісітатора) для формування ядра кластера, укладання адміністрацією угоди з фалісітатором, сприяння фалісітатору в укладанні ним двосторонніх угод для створення кластеру з майбутніми учасниками, формування бази даних всіх учасників, які уклали двосторонні угоди з фалісітатором, спеціальної обробки бази даних для формування ієрархії відносин між учасниками кластера за ознакою максимізації зв’язків (а не підпорядкування) або функціонального розподілу бізнесу, подальшого укладання договорів між учасниками кластеру відповідно до побудованої моделі зв’язків та відповідно до стратегічних завдань розвитку території, тобто створення мереж, формування адміністрацією оціночних критеріїв щодо ефективності діяльності кластеру, постійного впровадження в діяльність кластеру моделі приватно-державного партнерства.

Присутній на заході представник Львівської обласної державної адміністрації Степан Куйбіда дав позитивну оцінку семінару, висловив побажання залучати до наукових дискусій ширше коло осіб, які відповідають за цю ділянку в Департаменті економічної політики ЛОДА, озвучив слушні ідей щодо активізації бізнес середовища у регіоні.

Докладніше про семінар

на семінарі на семінарі на семінарі на семінарі на семінарі на семінарі