В межах проєкту НАТО G6094 проведено першу частину тренінгу «Вимірювання вуглецю в ґрунті під міскантусом»

Кафедра фізичної, аналітичної та загальної хімії Львівської політехніки
Скріншоти з онлайн-тренінгу

4 червня 2024 року в межах проєкту НАТО G6094 «Пом’якшення наслідків зміни клімату за допомогою передових фітотехнологій для військових земель» було організовано та проведено першу частину тренінгу «Вимірювання вуглецю в ґрунті під міскантусом».

Тренінг складається з трьох частин:

  1. Теорія. Вуглець ґрунту та сільське господарство;
  2. Практика. Аналітичні методи визначення вуглецю в ґрунті;
  3. Впровадження. Технічний та енергетичний потенціал біомаси та баланс вуглецю в ґрунті.

Загалом у заході взяли участь 24 особи – виконавці проєкту і потенційні кінцеві користувачі. Команду Львівської політехніки представляли викладачі кафедри фізичної, аналітичної та загальної хімії Інституту хімії та хімічних технологій: к.х.н., асистент Віталій Стаднік (керівник проєкту), к.х.н., асистент Мартин Созанський та к.т.н., доцент Юрій Гринчук.

Тренінг провели професорка кафедри загальної агрономії університету Загреба (Хорватія) Желька Згорелец (Zeljka Zgorelec) і доцент кафедри механізації та автономних систем у сільському господарстві цього ж університету Нікола Біландзія (Nikola Bilandzija).

Тренінг мав на меті навчити молодих дослідників та аспірантів з університетів-учасників проєкту сучасним підходам до вимірювання балансу вуглецю, ознайомити їх з аналітичними методами й сучасним обладнанням, що дає змогу вимірювати вміст вуглецю в ґрунті та в біомасі рослин. Професорка Згорелец і доктор Біландзія поділилися своїм досвідом з оцінки поглинання вуглецю під час вирощування енергетичних культур.

Після доповідей спікерів відбулася інтерактивна частина, де учасники обговорили, як отримані знання можуть бути використані в реалізації завдань проєкту.

Другу практичну частину тренінгу заплановано провести в Україні 30 червня – 2 липня 2024 року.