В ІТ коледжі Політехніки за підтримки Львівської ОВА пройшов Тиждень української культури

Фаховий коледж інформаційних технологій Львівської політехніки
Заставка до заходу

18–22 вересня 2023 року за підтримки управління молоді та спорту Львівської обласної військової адміністрації у межах конкурсу проєктів програми «Молодь Львівщини» відбувся «Тиждень української культури в ІТ коледжі Львівської політехніки»

Проєкт спрямований на реалізацію Стратегії національно-патріотичного виховання, а саме на формування національно-культурної громадянської ідентичності, почуття власної та національної гідності, усвідомлення досягнень Українського народу, його інтелектуальних, духовних та інших надбань, вироблення активної громадянської та державницької позиції.

Партнерами заходу стали громадська організація «Молодіжно-спортивне об’єднання соціально-активних молодіжних ініціатив», ІТ коледж Львівської політехніки, Skeiron, Spodaryk Travel Restaurant та What’s On Friday.

Час проведення Тижня не випадковий, адже перегукується з двома датами, які відзначають у вересні: Днями європейської спадщини та з Всесвітнім днем туризму. Таким чином підкреслено, що українська культурна спадщина є частиною європейської та варто мандрувати Україною за допомогою доповненої реальності, щоб детальніше пізнавати її.

У рамках проєкту студентська молодь переглянула український 3D-анімаційний фільм «Мавка. Лісова пісня», створений за мотивами драми-феєрії Лесі Українки «Лісова пісня» та образів народної міфології. Студенти мали можливість відвідати львівський скансен, який є одним із найбільших музеїв просто неба в Європі (50 га). Музей надійно зберігає більше 22 тисяч експонатів українського народного мистецтва (колекції одягу і тканин, меблів, музичних інструментів, кераміки предметів побуту і зразків народного мистецтва), а також понад 125 пам’яток народної дерев’яної архітектури (сакральні, житлові, господарські, виробничі будівлі).

У третій день Тижня молодь прослухала лекцію про українську кухню від шефа Петра Сподарика, засновника Spodaryk Travel Restaurant та мала можливість посмакувати яворівський пиріг і рогалики з ружею (трояндою).

Родзинкою проєкту стала виставка 3D-плакатів Skeiron. Ukrainian Heritage, вернісаж якої відбувся за участю представників управління молоді та спорту Львівської ОВА.

Тиждень української культури в ІТ коледжі Львівської політехніки завершився створенням добірки матеріалів про українську культуру на ресурсах коледжу. Її мета – проілюструвати, як поєднання інформаційних технологій та культури може допомогти формувати нашу ідентичність і зберегти спадок поколінь. У коледжі сподіваються, що це надихне студентів доєднуватися чи створювати власні важливі для суспільства проєкти та ініціативи.

Докладніше про заходи Тижня та фоторепортажі – на сайті Фахового коледжу інформаційних технологій.