Нова лабораторія у Політехніці: в ІСТР почала роботу лабораторія експертизи якості та безпечності товарів

Ольга Мацьків, тижневик «Аудиторія»
Святослав Князь

При кафедрі підприємництва та екологічної експертизи товарів Інституту сталого розвитку імені В’ячеслава Чорновола почала роботу науково-дослідна лабораторія експертизи якості та безпечності товарів. Над чим вона працюватиме та як долучатимуть студентів до досліджень розповів «Аудиторії» начальник лабораторії та завідувач кафедри Святослав Князь.

Ідея створення лабораторії з’явилася ще 2014 року. За словами очільника, тоді Інститут отримав ліцензію на підготовку бакалаврів із товарознавства й торговельного підприємництва. Проте 2015 року, згідно з постановою Кабміну, товарознавство як таке, можна сказати, зникло. Його перейменували на спеціальність «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність».

– Але у Стандарті залишилися пункти, у яких вказано, що бакалаври, які здобувають цю спеціальність, повинні володіти певними компетенціями з експертизи товарів, рівня їхньої якості та безпечності. Тож ми маємо зберегти низку дисциплін, що стосуються самої експертизи. Тому тепер, щойно стандарти затвердили, ми почали ініціювати створення цієї лабораторії. Уже в березні 2019 року вийшов відповідний наказ, – зазначає завідувач кафедри.

Лабораторію сформовано задля здійснення наукових досліджень, виконання науково-дослідних робіт, надання наукових та консультаційних послуг, виготовлення наукової продукції на замовлення підприємств, організацій, установ та фірм, провадження інноваційної діяльності.

Перелік установ, які можуть звертатися до лабораторії експертизи якості та безпечності товарів, чималий. До нього входять виробники харчових продуктів, напівфабрикатів і сировини для харчової промисловості. Крім цього, підприємства готельно-ресторанного бізнесу, що надають послуги харчування (бари, ресторани, їдальні тощо). Також логістичні центри й склади, які зберігають харчові продукти; автотранспортні підприємства, що їх перевозять.

Перший господарський договір на комерційних засадах уже підписали. Це підприємство займається транспортними перевезеннями харчових продуктів.

– Упродовж двох років на базі лабораторії маємо розробити модель інформаційно-аналітичного супроводу ухвалення і реалізування інженерно-технологічних рішень. На основі наших даних підприємства робитимуть висновки як організувати діяльність так, щоб вигода була максимальна, а ризики – мінімальні.

Коли лабораторія вже матиме необхідні прилади, то зможе здійснювати експертизи якості та безпечності товарів. Наукова робота пов’язана з формуванням збалансованої системи економічних та якісних показників. За словами Святослава Князя, не завжди те, що спрямоване на підвищення якості, є економічно вигідне. Тому потрібно шукати компроміс.

Кілька років тому в Україні ухвалили закон: всі підприємства, які працюють на ринку харчових продуктів, зобов’язані впровадити НАССР – міжнародну систему аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок. Вона дозволяє гарантувати виробництво безпечної продукції. Керівник лабораторії пояснює: НАССР розробило НАСА з метою перевірки й створення абсолютно безпечної та якісної їжі для космонавтів. З часом ця система стала настільки досконала, що її ухвалили національним стандартом у США, а потім ще в низці країн.

– Україна теж зобов’язалася дотримуватися стандартів НАССР. Якраз до вересня 2019 року всі підприємства, які працюють на ринку харчових продуктів, мали впровадити цю систему. Тому діяльність лабораторії дуже актуальна, адже підприємствам потрібні збалансовані показники, що стосуються, з одного боку, якості й безпечності, а з другого – економічної вигоди, – додає Святослав Князь.

Наразі лабораторія не має необхідного матеріального забезпечення. Прилади недешеві. Ціна коливається від 10 тис. грн за найпростіші до мільйона гривень – за аналізатори, які переважно виробляють США, Велика Британія, Німеччина, Австралія. Керівник лабораторії каже:

– Залучати кошти для придбання всього необхідного плануємо через укладання господарських договорів із підприємствами. Перший договір уже маємо, тому можемо купити перші прилади.

Необхідні кошти лабораторія може отримати також за рахунок національних та міжнародних ґрантів, адже це непогане джерело фінансування.

– Цьогоріч до співпраці нас запросив Полтавський університет економіки й торгівлі, який організовує подання заявки за програмою «Еразмус». Ми запропонували свою участь на засадах виконання робіт, пов’язаних із нашою лабораторією. Якщо вдасться виграти цей ґрант, то будуть додаткові кошти.

Наразі студенти ще не працюють у лабораторії, але невдовзі вони братимуть участь у її діяльності. Є низка дисциплін, що безпосередньо пов’язані з експертизою товарів і товарознавством. Їх вивчення починається з другого курсу. Невдовзі мають з’явитися перші прилади, що дозволять, наприклад, вимірювати рівень умісту нітратів, важких металів у харчових продуктах. Тоді студенти зможуть працювати з ними безпосередньо. Згодом база лабораторії буде корисна для написання курсових та дипломних робіт.

До слова, на спеціальності «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» навчається близько 100 осіб. Однак, за словами завідувача кафедри підприємництва та екологічної експертизи товарів, ліцензійний обсяг планують збільшити вдвічі. Якщо вдасться це зробити, то в майбутньому з’являться окремі спеціалізації, однією з яких буде експертиза якості та безпечності товарів.

З розширенням лабораторії науковці планують залучати до роботи колег із інших установ. Святослав Князь зазначає, що вже тривалий час Інститут сталого розвитку ім. В. Чорновола співпрацює з Державною установою «Львівська обласна фітосанітарна лабораторія»:

– Періодично туди ходять наші студенти, їм показують досліди, дозволяють користуватися певними приладами, показують, як вони працюють, знайомлять з основними положеннями й стандартами. Фахівці час від часу до нас приходять провадити оглядові лекції. Думаю, ми могли б їх залучити й до роботи в нашій лабораторії, хоча б як консультантів.

Окрім цього, налагоджено співпрацю з Управлінням захисту прав споживачів, Полтавським університетом економіки і торгівлі, Львівською комерційною академією, Київським торгово-економічним університетом тощо. Обмін досвідом між різними представниками галузі дуже цінний.