Питання криміналістики – на часі: в Інституті права та психології відбулася міжнародна конференція

Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
конференція

На кафедрі кримінального права і процесу Інституту права та психології відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Актуальні питання кримінального права, кримінального процесу та криміналістики», приурочена до вшанування пам’яті Ганса Гросса.

Чому захід присвячений постаті Ганса Гросса? Про це розповідає директор ІНПП Володимир Ортинський:

– Деякі науковці-правники, життя яких тісно пов’язане з Україною, досі не отримали тієї уваги та пошани, якої заслуговують. Один із них – Ганс Гросс, сторіччя з дня смерті якого світ вшановував у грудні 2015 р. Найбільший внесок він зробив у розвиток криміналістики, яку означив як «науку про реальності кримінального права», а також написав першу комплексну працю «Криміналістика», опубліковану 1901-го року. А фундаментальну працю дослідника «Порадник для судових слідчих» ще за його життя не раз перевидавали та переклали десятками мов. І досі вона є неоціненною допомогою науковцям та практикам-криміналістам. Вагомий внесок Гросса і в питання судової медицини, зокрема праця «Криміналістична діяльність та роль лікаря». Важливо, що дослідник не обмежився лише науковими розвідками, а й приділяв значну увагу популяризації криміналістики та суміжних наук серед спеціалістів та широкого загалу.

Як розповів професор кафедри кримінального права і процесу Володимир Канцір, конференція присвячена розв’язанню актуальних проблем кримінального права, кримінології, кримінально-виконавчого права, кримінального процесу, криміналістики та судової експертизи, пошуку шляхів удосконалення їхніх інститутів як в Україні, так і в окремих іноземних державах.

147 учасників конференції – це науковці, практики-криміналісти, аспіранти, студенти з України, Білорусі, Словаччини, Франції.

– Оскільки маємо обмеження у фінансуванні наукових заходів, то цю конференцію вирішили провести заочно, – пояснює член оргкомітету заходу Костянтин Марисюк. – Для цього треба було в певний термін надіслати заявку на участь, а згодом – і доповіді.

Науково-педагогічні працівники ІНПП обговорили надіслані статті, які можна буде прочитати у «Збірнику матеріалів». Є сподівання, що ними зацікавляться широкі кола науковців та практиків.