В інститутах Львівської політехніки відбулися знайомства зі студентами-першокурсниками

Наталія Бельзецька, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото із зустрічей

З огляду на сучасні виклики традиційної багатолюдної посвяти в студенти у Львівській політехніці не організовували, натомість відбулися зустрічі безпосередньо в інститутах. На них студентам докладно розповіли про особливості навчального процесу в Політехніці, наголосили на головних принципах діяльності університету, заохотили активно проявляти себе з перших днів навчання. Також політехніки мали змогу познайомитися з директорами інститутів, завідувачами своїх кафедр, кураторами й одногрупниками.

Директор Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій Микола Медиковський, звернувшись до першокурсників ІКНІ, зауважив, що вони стали студентами одного з найпрестижніших ЗВО країни, наголосив на доброзичливій робочій атмосфері, яка панує в колективі, й побажав сповна використовувати всі можливості, які надає університет.

«Ви стали студентами одного з найкращих університетів в Україні, адже у всіх рейтингах Політехніка завжди серед лідерів. У нашому інституті навчається 5 тисяч студентів, і це означає, що всі ці люди обрали й повірили саме в нас. Із цього моменту й ми з вами також стаємо однією родиною. Бо зауважу, що ні університету, ні кафедрам ніколи не досягти високих результатів без вас і вашої допомоги, будь-які наші досягнення неможливі без наших студентів.

Закцентую на ще одній важливій істині – не можна навчити, можна лише навчитися. А, зокрема, я та всі ми відповідальні за те, щоб вам було де і чого навчатися. У нас панує доброзичлива робоча атмосфера, яка дасть вам змогу це зробити. Сьогодні ми живемо в часі війни, перед тим зіткнулися з пандемією, але наш університет справді доклав усіх зусиль, щоб зустріти першокурсників у своїх стінах. Тому з надією починаємо цей навчальний рік, і бажаю всім нам успішної співпраці», – зазначив Микола Олександрович.

Цікаво, що на кафедрі програмного забезпечення ІКНІ навчатимуться аж 24 першокурсники, які набрали максимальні 600 балів з мультипредметного тесту. Анастасія Галімурка – одна з них. Дівчина розповідає, що посилено готувалася в 11-му класі, але й упродовж усіх шкільних років також добре навчалася. Львівську політехніку обрала тому, що цей заклад вищої освіти перебуває серед найпрестижніших, крім того, тут навчалися її знайомі й ділилися схвальними відгуками.

«Як відомо, Львівська політехніка належить до найкращих університетів країни, це дуже престижний заклад освіти, тому я хотіла навчатися саме тут. До того ж мої знайомі теж тут вчилися й добре відгукувалися про університет. І, звісно, спеціальність «інженерія програмного забезпечення», у якій я зацікавлена, також тут. Адже із самого дитинства мені подобалися математика, різні технічні науки, тож вибір був очевидний.

До мультипредметного тесту я стала готуватися ще на початку 11-го класу. Ходила до репетитора тільки на заняття з української мови, інші предмети опановувала сама. Коли вже дізналася, що складатимемо НМТ, то посилено готувалася до нього приблизно два місяці: вчила історію, математику, українську мову. Мені вдалося скласти на 600 балів. Думаю, головний секрет у тому, щоб не хвилюватися і бути впевненим у своїх знаннях. Тоді врешті все вдасться.

Від навчання в Політехніці я очікую здобути знання, досвід, розвинутися як особистість і знайти щирих друзів. Вірю, що тут набуду базу, яка допоможе у майбутньому стати грамотною фахівчинею у сфері ІТ», – каже Настя.

У своєму слові до першокурсників Володимир Ортинський, директор Інституту права, психології та інноваційної освіти, також зазначив, що Політехніка – великий заклад вищої освіти, який сьогодні налічує близько 35 тисяч студентів і має численний педагогічний колектив, тож, без сумніву, може забезпечити навчальний процес на високому рівні.

«Я щиро вітаю вас із тим, що ви стали студентами одного з найкращих університетів України та Європи. Також дякую за те, що обрали Інститут права, психології та інноваційної освіти, адже ми є одним із наймолодших інститутів Політехніки, проте теж у переліку найчисленніших за кількістю студентів. Лише цього року ми приймаємо в нашу сім’ю понад тисячу нових вступників. Вірю, що присутні в цьому залі у майбутньому стануть хорошими юристами, журналістами, психологами, педагогами, адже це ті напрями, які сьогодні функціонують у нашому інституті.

На завершення хочу побажати нам перемоги і миру, яких усі ми так прагнемо. Ми вдячні кожному українському воїнові за можливість зібратися тут і починати навчальний рік. А вам, першокурсники, я також бажаю перемогти на ниві оволодіння знаннями, бо вони неодмінно пригодяться вам для розбудови нашої держави. Тож успішно пройдіть усі роки навчання та підкоряйте найвищі вершини», – такими словами завершив свій виступ Володимир Львович.

Далі присутніх ознайомили з основним принципами навчання, ключовими положеннями й засадами, на яких будується навчальний процес. Опісля до першокурсників звернулися завідувачі кафедр інституту й коротко розповіли про особливості навчання за конкретними спеціальностями.

Катерина Заєць першокурсниця Інституту права, психології та інноваційної освіти. Зізнається, що нетерпляче чекає на початок навчання, а наразі дуже хвилюється перед знайомством із куратором та одногрупниками.

«Мені багато хто розповідав, що Політехніка – це прогресивний університет, який дає багато можливостей реалізувати себе як в Україні, так і за кордоном. Адже тут налагоджено співпрацю з різноманітними підприємствами, іноземними ЗВО. Тому я вірю, що навчання відкриває для мене великі перспективи. Наразі прагну добре вивчати предмети, набути багато знайомств, цінний досвід і стати хорошою спеціалісткою.

Сьогодні я дуже хвилююся, але водночас нетерпляче чекаю на початок навчання, знайомство з куратором, одногрупниками й викладачами», – розповіла Катерина.

Багатолюдно було й в Інституті економіки і менеджменту. Директор інституту Олег Кузьмін також ознайомив першокурсників з особливостями навчального процесу, зауваживши, що цей день – початок довгого шляху до знань і нових звитяг.

«Дорогі наші студенти, згідно з наказом ректора ви зараховані на навчання у Львівську політехніку на різні кафедри та спеціальності Інституту економіки і менеджменту. Всі ми вітаємо вас із цим днем, адже сьогодні починається ваш довгий шлях до знань, нових звитяг і вершин. Зауважу, що Інститут економіки і менеджменту існує з 1965 року, а окремі кафедри – з кінця 1950-х років, тобто наша історія досить давня. У Львівській політехніці працює більш як дві тисячі викладачів, а в нашому інституті їх понад 300. Політехніка завжди посідає найвищі місця в різноманітних рейтингах і впродовж багатьох років зберігає ці позиції.

Наша мета – підготувати майбутніх керівників підприємств, головних бухгалтерів, економістів, маркетологів, управлінців. До слова, ціла низка наших випускників обіймали найвищі посади в органах державного управління. А головна місія – сформувати майбутніх лідерів, які працюватимуть мудро, творчо і креативно».

Ігор Шозда хотів стати студентом Інституту економіки і менеджменту ще з 9-го класу. В школі добре опанував математичні і природничі дисципліни, тож у своєму виборі не сумнівався. Хлопець каже, що підготовка до НТМ була трішки легша, ніж до ЗНО, проте все одно потребувала часу й зосередженості.

«Я завжди цікавився математикою, добре знав економіку, тому ще в 9-му класі вирішив, що після школи вступатиму до Львівської політехніки, в Інститут економіки і менеджменту. У всіх рейтингах університет був на перших місцях, і це стало вагомим фактором для мене. Перед вступом я також поцікавився відгуками знайомих, які тут навчалися, а сьогодні й сам став студентом цього ЗВО. Трішки хвилююся, бо починаються перші дні навчання, але вірю, що студентське життя буде цікавим і успішним».

Вітаємо всіх політехніків, які цьогоріч розпочали свій шлях студентськими стежками. Віримо, що роки у Львівській політехніці будуть насиченими, яскравими й незабутніми.

Фото із зустрічей Фото із зустрічей Фото із зустрічей Фото із зустрічей Фото із зустрічей Фото із зустрічей Фото із зустрічей Фото із зустрічей Фото із зустрічей Фото із зустрічей Фото із зустрічей