В ІНПП завершила роботу науково-практична конференція з міжнародною участю «Психологія національної безпеки»

Лариса Малинович, доцент кафедри ТПП Львівської політехніки
учасники конференції

25 квітня 2017 року кафедра теоретичної і практичної психології Інституту права і психології – одного із наймолодших інститутів вишу, який святкує 200-річчя з дня свого заснування, – провела свою першу науково-практичну конференцію.

Проблема національної безпеки є актуальною для будь-якої країни, для України зокрема. Тема наукового заходу була обрана не випадково, адже очільник кафедри ТПП професор Мирон Варій є автором концепції національної безпеки, методологію якої досліджує і розробляє впродовж десятиліть.

У ході проведення конференції було заслухано доповіді стосовно різноманітних аспектів національної безпеки: психологічної безпеки держави, психологічної безпеки суспільства (загальнонаціональної громади), психологічних аспектів національної безпеки на рівні окремих соціальних суб’єктів (осіб і соціальних груп).

Кількість запрошених учасників конференції сягала півсотні, а підготовлених тез було подано близько ста, серед їхніх авторів – науковці і практики, керівники різних практичних структур та студенти, які засвідчили зацікавленість питанням національної безпеки та шляхами його розв’язання. Географія учасників наукового заходу була досить широкою: від зарубіжних гостей з республіки Білорусь до представників різних регіонів нашої держави. Тематика доповідей стосувалася різноманітних аспектів глибокої кризи суспільно-політичної ситуації в країні та кризи духовності її пересічних громадян.

Поза пленарним засіданням розгорнулася продуктивна дискусія стосовно формування конкурентоспроможного фахівця сфери поведінкових наук – практичного психолога. Особливу увагу було акцентовано на значимості практики для формування компетентностей у майбутніх психологів різних галузей людської діяльності (освітньої, управлінської, виробничої), злочинному впливі інформаційної війни, яка ведеться «на усіх фронтах» і розхитує підвалини національної ідентичності, провокує небезпечні тенденції.

Було напрацьовано Резолюцію конференції, яка вмістила низку ініціатив та рекомендацій щодо підвищення рівня національної безпеки в сучасній Україні, зосереджених саме на її психологічному вимірі. Загалом тема конференції є на часі не лише для нашої держави, яка перебуває у стані «гібридної» війни на своїх східних теренах, а й для будь-якої іншої країни, яка відчуває схожі ризики.

Колектив кафедри теоретичної і практичної психології на чолі із завідувачем Мироном Варієм, отримавши заслужені слова вдячності від гостей конференції, запросили присутніх на наступний науковий захід у рамках експериментальної програми «Шануй батька і матір», який заплановано провести восени з питань психологічних маніпуляцій, які катастрофічно руйнують особистість, її гармонійний розвиток.

Докладніше про конференцію «Психологія національної безпеки»

на конференції на конференції на конференції на конференції на конференції на конференції
Приєднані файли