«Тиша в аудиторії… Суд іде!»: в ІНПП відбулися судові дебати з цивільного права та процесу

Ірина Шутка, тижневик «Аудиторія»
судові дебати з цивільного права та процесу

В Інституті права та психології Львівської політехніки 10 листопада відбувся суд – не лякайтесь, не справжній, а – судові дебати з цивільного права та процесу за участю студентів. Це для них – добра нагода перевірити свої знання й ораторські вміння, а, перемігши, отримати право стажуватись у юридичній компанії, а також представити виш на дебатах всеукраїнського рівня

На участь у дебатах, максимально наближених до справжнього судового засідання, зголосилось шість команд – студенти 3 – 4 курсів. Завдяки жеребкуванню визначили, яка команда з якою зійдеться на суді та в якій ролі (позивача чи відповідача). Далі отримали фабулу (громадянин звернувся до суду з позовами із вимогою розірвати договір банківського вкладу та стягнути за ним певні грошові кошти, а також – щодо визнання дій Фонду гарантування вкладів фізичних осіб незаконними й отримання відповідного відшкодування). Відтак майбутні правники мали кілька днів на підготовку: вникнути у суть справи, вибудувати відповідну, залежно від ролі, лінію («нападу» чи «захисту»), все законодавчо обґрунтувати. На цьому етапі можна було звернутися до викладачів за порадою. На дебатах сторони мали викласти свої позиції, надаючи документи суддівській колегії, залучаючи свідків, ставлячи візаві запитання.

Це були вже треті судові дебати в ІННП. Традицію започаткував асистент кафедри цивільного права та процесу Політехніки Тарас Бачинський (який і вів дебати). Ідея з’явилася минулого року, коли політехніків запросили до участі у Всеукраїнських судових дебатах ім. С.Дністрянського в ЛНУ ім. І.Франка. Тож представники ІНПП вирішили підготуватися до масштабного правничого протистояння, на якому, до речі, з 18-ти команд посіли 2-ге місце.

– Можливо, цього разу є не так багато команд, якби хотілось, але і їхні шанси на перемогу – відповідно зростають. Навіщо дебати? Аби студентам було цікавіше вчитися: на лекціях, семінарах вони мають справу з теорією, а дебати є спробою максимально відтворити умови реального судового засідання. Для студентів це нагода проявити себе, зрозуміти, що вони знають, а чого не знають, і над чим їм ще треба працювати, – каже завідувач кафедри ЦПП Ігор Паньонко.

Доки одні студенти – учасники дебатів – практикуються (і для декого це вже не перші дебати), інші теж вчаться, спостерігаючи за процесом. Третьокурсники з команди «Феміда» Олена Лантратова, Вікторія Кіндзерська (роль позивача) та Микола Клисяк (свідок) залишилися не дуже задоволені собою: кажуть, було замало часу на підготовку, а на самих дебатах розхвилювались – і не використали власних напрацювань… Роботу команд оцінювали викладачі: найкраще впорались «Законодавці» – Анжеліка Стережило й Соломія Шах, які вкінці листопада й представлять Політехніку на ХV дебатах ім. С. Дністрянського; друге місце посіла команда ADVISABILITY (Йоанна Мацевич, Галина Чапля), третє – BARTАNDEM (Мар’яна Барабаш, Михайло Занько). Переможці отримали дипломи, учасники – сертифікати, також були відзнаки в різних номінаціях, як-ось «Найкращий оратор», «Найкращий свідок».

судові дебати з цивільного права та процесу судові дебати з цивільного права та процесу судові дебати з цивільного права та процесу судові дебати з цивільного права та процесу судові дебати з цивільного права та процесу судові дебати з цивільного права та процесу судові дебати з цивільного права та процесу судові дебати з цивільного права та процесу