Імітація, наближена до справжнього судового процесу: в ІНПП організували судові дебати у формі гри

Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
судові дебати у формі гри

На кафедрі цивільного права та процесу Інституту права і психології 13 листопада шість студентських команд до пізнього вечора обстоювали позицію позивача і відповідача, використовуючи норми чинного законодавства.

Це вже другі судові дебати, які проходять у формі гри: студенти третіх – п’ятих курсів беруть участь у розв’язанні задачі за певною фабулою, наближеною до справжнього судового засідання. Три команди виступали у ролі позивачів, інші три – у ролі відповідачів. З початком змагань її учасників привітав минулорічний переможець судових дебатів, студент третього курсу Ілля Зінчин. Хлопець побажав учасникам віри в себе, впевненості та успіхів у змаганні.

Першими судові дебати зі знанням справи розпочали команди «de lege Lata» і «Довіра».

– Готуючись до цієї гри, студенти мають не лише добре орієнтуватися у чинному законодавстві, а й бути ознайомленими з рішеннями судів різних інстанцій, – говорить завідувач кафедри доцент Ігор Паньонко. – Так вони здобувають досвід, вчаться оцінювати свої ораторські здібності, звертати особливу увагу на свої недоліки. Добрим шансом є й стажування в юридичній фірмі, де можна практично навчитися вести справи, ознайомитися з різними державними органами, інстанціями. Це дуже хороший і цінний досвід, необхідний тим, хто в майбутньому хоче займатися адвокатською діяльністю.

– Така форма ігрових змагань допомагає студентам відчути справжній дух юриспруденції, «побути» адвокатом, представником позивача, відповідача і свідка, – додає керуючий партнер юридичної компанії «Лігалейд», асистент кафедри і ведучий судових дебатів Тарас Бачинський. – У нас під час судових дебатів можна використовувати покази свідків і подавати суддівській колегії докази в письмовій формі. Звичайно, ми не маємо можливості «прогнати» увесь судовий процес, зате намагаємося дати студентам більшу імітаційну схожість до справжнього судового процесу.

Коли гра добігла кінця, суддівській колегії у складі кандидатів юридичних наук Ігоря Паньонка, доцентів Альони Дутко, Інни Апопій, асистентів Наталі Заболотної та Тараса Бачинського було непросто дійти спільної згоди, адже всі команди добре «підковані» юридично. Внаслідок тривалих суперечок судді дійшли висновку, що у других судових дебатах з цивільного права та процесу у командному змаганні перше місце здобула команда «Довіра» (Віра Кушнір, Анастасія Ткачук), друге – команда «Vir Da Nna» (Йоанна Мацевич, Віра Кубай). Третє місце у команди «Файні хлопці» (Богдан Сенега, Євген Колесник). Вони отримали дипломи Інституту права і психології. У номінації «Найкращий свідок» перемогу здобув Іван Синишин. «Найкращим оратором» стала Тетяна Шестак. Вони та всі учасники судових дебатів отримали сертифікати.

Віра Кушнір, команда якої перемогла у судових дебатах, уже вдруге була їх учасником. Перемогою задоволена, адже «досвід, який отримала, для мене є дуже цінний, інші учасники також задоволені. Ми вчимося на своїх помилках і якщо чогось не передбачили, врахуємо наступного разу».

Учасники гри, як і торік, матимуть право на три додаткові, а команди-переможці – на 10 додаткових балів з будь-якого предмета, який викладають на кафедрі. Команда-переможець пройде стажування в юридичній компанії «Лігалейд». Цього року вона, за бажанням, може ще й взяти участь у міжвишівських змаганнях із судових дебатів, які проходитимуть в ЛНУ ім. Івана Франка.

судові дебати у формі гри судові дебати у формі гри судові дебати у формі гри судові дебати у формі гри судові дебати у формі гри