Людський капітал, яким управляють і який творить себе: в ІНЕМ відбувся круглий стіл з управління персоналом

Ірина Шутка, тижневик «Аудиторія»
В ІНЕМ відбувся круглий стіл з управління персоналом

Яким нині хоче бачити свій персонал бізнес, яких навичок і компетенцій очікує від потенційних працівників і як може стимулювати (як стимулює) розвиток людського капіталу. Про це говорили під час круглого столу, який організувала кафедра менеджменту персоналу та адміністрування Львівської політехніки 21 квітня.

Круглий стіл «Управління персоналом: реалії та перспективи розвитку» став майданчиком для зустрічі теоретиків і практиків – представників різних кафедр ІНЕМ, інших вишів та бізнесу. Долучились зокрема Уляна Терлецька (голова HR-комітету Західного відділення Європейської Бізнес Асоціації), Наталія Крук (НьюБізнет), Андрій Челак («Скарбниця»), Анна Зайцева (HR-кав’ярня), Назар Тесляк (SoftServe), Ірина Захарова («Свитязь»), ін.

Водночас для студентів (а прийшли з 2, 4, 5 курсів) це була добра нагода поспілкуватись із роботодавцями, зазначає старший викладач кафедри МПА Надія Любомудрова. Молодь особливо цікавив момент пошуку і влаштування на роботу: як написати добре резюме, як правильно поводитись під час інтерв’ю тощо. Корисними у цьому контексті були думки Наталії Мазяр (HR-директор МКАР «!ФЕСТ») про те, чого бракує сучасній молоді – самоаналізу (вміння оцінити свої сильні і слабкі сторони), гнучкості, відповідальності. Скажімо, поширеною є ситуація, коли молода людина має прийти, але не приходить на співбесіду. А вже у ході роботи важливим є саморозвиток: не боятися змін, бути готовим до них і постійно працювати над собою порадила Олена Анатійчук з «Аквапарку Пляж». Тобто визначальною є позиція й бажання самої людини. Говорили й про мотивацію, стимулювання персоналу. Виступ доцента Йосипа Ситника на тему «Управління персоналом: зовнішні обмеження та внутрішній потенціал інтелектуалізації систем менеджменту підприємств» актуалізував дискусію про обґрунтованість матеріального заохочення працівника за проактивну позицію, прояв у роботі персональних здібностей (скажімо, організаторських), що створює додаткову вартість для компанії. Завідувач кафедри МПА професор Галина Захарчин наголосила:

– Наша кафедра має свої візію і розуміння ролі людини у суспільстві, концепції управління персоналом, що ґрунтується на відповідності глобальним викликам сьогодення, інтелектуалізації праці, побудові громадянського суспільства і суспільства знань. Ми як науковці і педагоги прагнемо не тільки сформувати доброго професіонала, а й успішну, цілісну, інтелектуально-духовну, патріотичну людину. Тож відповідно готуємо програми: наші навчальні дисципліни «Корпоративна культура», «Мотивування персоналу», «Управління талантами», «Управління знаннями» й інші додають молоді професійних компетенцій, допомагають не загубитись у новому середовищі (виробничій сфері), швидко адаптуватись до корпоративної культури, її цінностей. А думки практиків для нас важливі, щоб знати, які вимоги нині висуває ринок праці, бізнес.

В ІНЕМ відбувся круглий стіл з управління персоналом В ІНЕМ відбувся круглий стіл з управління персоналом В ІНЕМ відбувся круглий стіл з управління персоналом