В ІМІТ уведено в експлуатацію сучасну лабораторію діагностування мехатронних систем автомобілів

Кафедра автомобільного транспорту Львівської політехніки
У лабораторії діагностування мехатронних систем автомобілів

Для кафедри автомобільного транспорту Інституту механічної інженерії та транспорту Львівської політехніки осучаснення матеріально-технічної бази є однією з найактуальніших проблем: цього вимагає як підготовка фахівців з автомобільного транспорту відповідно до потреб автотранспортних підприємств, так і забезпечення проведення наукових досліджень. Таке осучаснення потребує не лише залучення великих фінансових ресурсів для придбання нового обладнання, а й відповідного пристосування наявних приміщень для його розміщення.

Важливим кроком у цьому напрямі є введення кафедрою в експлуатацію лабораторії «Діагностування мехатронних систем автомобілів». Приміщення лабораторії відремонтоване, відповідає вимогам техніки безпеки й оснащене двома лабораторними стендами та діагностичним обладнанням.

Стенд на базі бензинового двигуна внутрішнього згорання автомобіля Daewoo Lanos 1.6 оснащений системою і пультом керування, дає змогу запускати двигун та імітувати різні режими його роботи. Він забезпечує можливість діагностування системи керування двигуном, через діагностичний роз’єм зчитувати несправності з електронного блока керування, переглядати поточні параметри сенсорів, а також керувати виконавчими механізмами. У разі використання стенда разом з автомобільним цифровим осцилографом USB AUTOSCOPE III є можливість у реальному часі переглядати й аналізувати сигнали сенсорів і виконавчих пристроїв мехатронної системи керування двигуном Daewoo Lanos 1.6, а також, використовуючи спеціалізовані сенсори й програмне забезпечення USB AUTOSCOPE III, виконувати діагностування механічної частини наявного ДВЗ і системи запалювання.

Лабораторний стенд на базі автомобіля Renault Clio 1.5 DCi дає можливість студентам набувати практичних навиків з діагностування системи керування дизельним двигуном, системи пуску ДВЗ й електропостачання автомобіля.

У лабораторії проводять лабораторні роботи з дисциплін «Мехатроніка автомобілів», «Основи комп’ютерного діагностування», «Діагностика електричного та електронного обладнання автомобілів» для студентів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, а також з дисципліни «Алгоритми і методи комп’ютерного діагностування автомобілів» для студентів другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 274 «Автомобільний транспорт».

Завдяки використанню лабораторії у навчальному процесі студенти закріплюють теоретичні знання і набувають практичних навиків з діагностування і ремонту сучасних мехатронних систем автомобілів, що дає їм змогу бути конкурентними на ринку праці в автомобільній галузі.

Лабораторію введено в експлуатація завдяки безпосередній участі двох провідних викладачів кафедри – доцентів Василя Бритковського та Юрія Пороховського.

У лабораторії діагностування мехатронних систем автомобілів У лабораторії діагностування мехатронних систем автомобілів У лабораторії діагностування мехатронних систем автомобілів У лабораторії діагностування мехатронних систем автомобілів