Для розвитку економіки необхідна конкуренція: в ІАПО відбулася конференція з проблем конкурентної політики

Тетяна Пасович, тижневик «Аудиторія»
на конференції «Проблеми формування та реалізації конкурентної політики»

В Інституті адміністрування та післядипломної освіти відбулася V міжнародна науково-практична конференція «Проблеми формування та реалізації конкурентної політики».

Задля успішних реформ

Напередодні усіх охочих запрошували на відкриту лекцію голови Антимонопольного комітету України Юрія Терентьєва. Її організувала кафедра теоретичної та прикладної економіки ІАПО за сприяння Львівського територіального відділення АМКУ.

В аудиторію до викладачів і студентів-економістів завітали керівник відділу регіональної координації, аналізу та перевірки рішень АМКУ Олександр Білянський, перший заступник голови Антимонопольного комітету України Марія Ніжнік, представники центрального апарату АМКУ – працівники департаментів, представники європейської делегації, американської Федеральної торговельної комісії.

Гості з Антимонопольного комітету розповіли про діяльність органу, його основні функції, навели цікаві приклади про останні розслідування щодо порушень засад добросовісної конкуренції і законодавства. Також заохочували студентів долучатися до реформування галузі й економіки загалом, працевлаштовуючись у майбутньому зокрема і в АМКУ, щоб допомагати державі створювати й підтримувати в економіці конкурентність, захищати інтереси споживачів і гравців на ринку, зокрема інвесторів.

Гості відповіли на запитання викладачів і студентів.

– Я завжди кажу своїм студентам, що Антимонопольний комітет на ринку – це як Національна поліція на дорогах. І він повинен моніторити, виявляти всіх порушників, – каже заступник голови оргкомітету конференції доцент кафедри ТПЕ Наталія Михальчишин.

Американські учасники конференції також прочитали лекції для студентів – директор відділення економічних досліджень антимонопольного комітету при департаменті Юстиції США професор Рассел Піттман розповів про «Реформування державних «природних монополій»: те, що знають економісти, але чого не знаємо ми», співробітник Федеральної торгової комісії США економіст Джон Хілкі – про «Ринки в умовах цінової дискримінації. Оцінка ринкової влади в умовах цінової дискримінації».

Замість пленарних засідань – панельні дискусії

Конференція цьогоріч відбувалася не у звиклому форматі пленарних та секційних засідань, а в більш динамічному й камерному – учасники обговорювали конкурентну політику на трьох панельних дискусіях – «Формування та реалізація конкурентної політики – виклики сучасності», «Роль людського потенціалу в реалізації конкурентної політики держави», «Конкурентоспроможність в умовах нестабільності – макро- та мікропідходи».

Після привітань проректора з науки Львівської політехніки Наталії Чухрай, директорів ІАПО Віктора Яськова, ІНЕМ (раніше кафедра була в його структурі) Олега Кузьміна (він, зокрема, наголосив, що підготовку економічних кадрів у нашому університеті спрямовано передовсім на формування саме в напрямі конкурентних переваг майбутніх фахівців. Вони повинні виходити на ринок і вміти там боротись як за робоче місце, так і за місце свого підприємства у конкурентному середовищі), голови Львівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Ростислава Лещишина, завідувачка кафедри-організатора професор Жанна Поплавська представила учасників ювілейної конференції (зголосилися учасники із понад 35 закладів і установ). Це і колеги зі США (консультанти, представники з відділення економічних досліджень антимонопольного комітету Департаменту юстиції США, Федеральної торгової комісії США), і виші України, які готують економістів, із якими кафедра ТПЕ давно співпрацює, і польські навчальні заклади – вони є і співорганізаторами заходу, представники Антимонопольного комітету України, з якими також триває плідна співпраця.

– Конкурентна політика держави має таке узагальнене і практичне значення. Не можна стверджувати, що це є якась дуже вузька діяльність держави, яка спрямована тільки на конкуренцію, оскільки змагання на ринку – це є передовсім економіка і економічні відносини підприємств. А щоб це все врегулювати і спрямувати в правильне русло, потрібна взаємодія з дуже багатьма структурами. Відповідно ця особливість конкурентної політики держави відобразилась і на тематиці доповідей, – розповідає про тематику конференції та зустрічей зі студентами доцент Наталія Михальчишин. – Тому ми згрупували такі три левові напрями відповідних панельних дискусій: починаючи від державних впливів на економіку, закінчуючи людським капіталом як основним капіталом для досягнення конкурентних переваг на ринку і конкурентоспроможністю.

на конференції «Проблеми формування та реалізації конкурентної політики» на конференції «Проблеми формування та реалізації конкурентної політики» на конференції «Проблеми формування та реалізації конкурентної політики» на конференції «Проблеми формування та реалізації конкурентної політики» на конференції «Проблеми формування та реалізації конкурентної політики» на конференції «Проблеми формування та реалізації конкурентної політики» на конференції «Проблеми формування та реалізації конкурентної політики» на конференції «Проблеми формування та реалізації конкурентної політики» на конференції «Проблеми формування та реалізації конкурентної політики» на конференції «Проблеми формування та реалізації конкурентної політики»