В ІАДУ організували студентську конференцію «Міждисциплінарні дослідження в умовах нової реальності: Україна і світ»

Науково-дослідний центр «Демос» Львівської політехніки
Фрагмент афіші конференції

Міжвишівська студентська наукова конференція «Міждисциплінарні дослідження в умовах нової реальності: Україна і світ» (4 травня 2023 року, Львів) показала, що потреба в обміні результатами досліджень молоді – велика. Організаторами заходу були кафедра теоретичної та прикладної економіки і Науково-дослідний центр «Демос» Інституту адміністрування, державного управління та професійного розвитку Національного університету «Львівська політехніка»; кафедра економічної та соціальної географії Львівського національного університету імені Івана Франка; кафедра статистики економічного факультету ЛНУ; керівництво Львівського інституту ПРАТ «ВНЗ «МАУП»; очільники Відділення наук про Землю КЗ ЛОР «Львівська обласна Мала академія наук учнівської молоді».

Метою конференції став обмін досвідом між науковцями й практиками у сфері бізнес-економіки, покращення навчального процесу в закладах вищої освіти, розширення тематики міждисциплінарних досліджень, підвищення якості виконання наукових розробок, координація наукової співпраці між науковими інституціями та бізнес-середовищем. Тематичні напрями роботи конференції включали теоретичні та практичні аспекти бізнес-економіки; конкурентний підхід та економічна безпека в бізнес-економіці; бізнес-економіка в умовах глобалізації та діджиталізації; бізнес-економіка: соціальний та демографічний аспект.

Модераторкою першого засідання була керівниця Науково-дослідного центру соціальної й демографічної політики та управління «Демос», д.е.н., професор Уляна Садова. Вшанувавши хвилиною мовчання пам’ять про усіх полеглих унаслідок збройної агресії російської федерації, згадавши добрими словами провідного вченого, доктора географічних наук, професора ЛНУ імені Івана Франка Олега Шаблія, який до останнього подиху був відданий високій науці, тісно спвіпрацював з НДЦ «Демос», вона надала слово для вітання представникам оргкомітету конференції.

Перед початком роботи економічного блоку конференції професор Уляна Садова сказала, що учасники заходу є носіями знань та інтелектуальної думки, яка повинна працювати на перемогу. «Так, українська наука, – нагадала Уляна Ярославівна, – має багато проблем. Це і кадровий голод; і пошук шляхів зацікавлення дослідженнями талановитої молоді, яка зорієнтована на ринки іноземних держава (а там – держави усіма методами створюють передумови, щоб утримати нашу молодь у себе); і складнощі для викладачів і дослідників в Україні забезпечити науку кращим обладнанням; і проблеми захисту прав інтелектуальної власності; і нові критерії наукової діяльності…. Ці проблеми нам треба вирішувати разом…Але молодь може дуже багато… Згадаймо, які фантастичні речі роблять ЗСУ на полі бою, в окопах. А тримати науковий фронт – це теж мистецтво!».

Далі модераторка заходу надала слово молодим науковцям. Символічно, що умовну завісу перед презентацією результатів досліджень підняла студентка Національного університету «Львівська політехніка» Валерія Гадик темою «Ціна перемоги: калькуляційна собівартість приготування млинців для військових» (наук. кер. – к.е.н., асист. Ольга Корицька). Як представниця Дніпропетровщини, котра з перших днів війни була особисто залучена до волонтерства й організації допомоги військовим, вона поділилася досвідом, як люди об’єднуються, щоб допомогти своїм захисникам.

Не менш цікавими були виступи інших учасників економічного блоку конференції. Далеко не всі студенти змогли показати свої презентації у відкритому режимі. Багато хто демонстрував свою активність, задаючи запитання, інші коментували дослідження колег. Частина студентів обмежилась комунікацією у постерному форматі. В цьому аспекті слід відзначити дослідження студентів Львівського інституту ПРАТ «ВНЗ «МАУП».

Дуже цікаво пройшла й друга частина конференції. Колеги-географи, як і в попередні роки, порушували актуальні питання закономірностей і регіональних особливостей формування й розвитку нового поділу праці, демонстрували чудові розробки з використанням картографічних методів дослідження.

Підбиваючи підсумки конференції, можна констатувати, що задум об’єднати зусилля різних наукових напрямів, шкіл, закладів освіти Львова – вдався.

Докладніше – у доданому файлі.