Пакт заради молоді – вклад у майбутнє: Університет працюватиме над розв’язанням проблем працевлаштування молоді

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
підписання Пакту заради молоді 2020

Пакт заради молоді 2020, що має за мету об’єднати зусилля компаній, держави та освіти для розв’язання проблем працевлаштування молоді підписали у Львові 22 березня в рамках IIІ Міжнародної конференції «Соціальна відповідальність бізнесу».

Уперше «Український Пакт заради молоді – 2020» уклали минулоріч. Ініціативу здійснено за підтримки Міністерства молоді та спорту України і реалізують у рамках європейського Пакту заради молоді. Українська ініціатива одна з найактивніших у Європі, вже об’єднала 32 організації в Україні, які зобов’язалися сприяти створенню мінімум 100 партнерств між бізнесом й освітнім сектором і спільно забезпечити 10 000 місць для стажування та першої роботи молоді.

Цього разу Пакт підписала Львівська обласна державна адміністрація, Центр розвитку корпоративної соціальної відповідальності, ПАТ «Концерн-Електрон», ТзОВ «Маркет Універсал ЛТД», Львівське обласне управління АТ «Ощадбанк», Національний університет «Львівська політехніка», Львівський інститут економіки і туризму, Львівський національний медичний університет ім. Д. Галицького, Львівський національний університет ім. І. Франка.

Як зазначили організатори конференції, в Україні, де за останні роки громадянське суспільство набирає обертів, соціальні та доброчинні ініціативи перетворюються в реальні інструменти, спроможні змінювати світ довкола. До того ж, українці створили новий унікальний формат соціального підприємництва, який об’єднує соціально активних людей для досягнення спільної благої мети.

– Будь-які кроки співпраці бізнесу з навчальними закладами – важливі. Тому, що передовсім задавати тон і вимоги до освіти повинні «споживачі» наших фахівців. В Україні скоротився перелік спеціальностей. Тож дуже добре, що тепер підприємці починають наполягати на потребі відновлення багатьох із них. Ми переходимо на двоступеневу систему навчання, до того ж на магістерський рівень ітимуть далеко не всі. А групування однієї спеціальності з багатьох на базовому рівні може призвести до браку фахівців тієї чи іншої професії, що негативно позначиться на ефективності виробництва, – проаналізував керівник відділу працевлаштування Львівської політехніки Олег Логуш. – Нещодавно відбулася дискусійна панель «Українського логістичного альянсу» й основне питання стосувалося проблеми відсутності в переліку спеціальностей у нашої країни логістики. Воднораз у Польщі є Вроцлавський університет логістики і транспорту. У нас уже нині бракує фахівців із класичних інженерних спеціальностей: механіки, електромеханіки, а невдовзі дефіцитною може стати і електроніка. Тоді як чимало підприємств не просто запрошують таких фахівців на роботу й готові навчати їх, а й забезпечують житлом та іншими соціальними благами. І цей підхід із часом зростатиме. Тому безумовно, підписання таких декларацій, дає розуміння яким шляхом потрібно розвивати й освіту, і бізнес, щоб підняти економіку.

підписання Пакту заради молоді 2020 підписання Пакту заради молоді 2020 підписання Пакту заради молоді 2020 підписання Пакту заради молоді 2020 підписання Пакту заради молоді 2020 підписання Пакту заради молоді 2020