«Університет дав мені не лише теоретичні знання, а й практичні навички, які допомагають успішно працювати», – магістрантка ІНЕМ Ольга Стецюк

Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки
Ольга Стецюк

Львівська політехніка відкриває перед студентами безліч можливостей для майбутнього кар’єрного зростання. Так вважає магістрантка кафедри обліку та аналізу ІНЕМ Ольга Стецюк. Нещодавно дівчина здобула престижну стипендію від PwC Lviv SDC (підрозділ міжнародної аудиторської фірми з Великої четвірки) за високу якість своєї наукової роботи прикладного характеру у сфері аудиту.

– Чому ви вирішили навчатись у Львівській політехніці і як обирали спеціальність?

– Якщо запитати будь-яку людину про її вибір майбутньої професії, більшість відповідей розпочинатимуться зі слів: «Ще в молодших класах з усіх шкільних уроків найбільше мені подобався…» або «У дитячому садочку я найдужче любив/ла грати у гру, в якій був/ла «лікарем/кою» і лікував/ла свої іграшки». Я не буду винятком, і моя відповідь на це запитання розпочнеться зі слів, що ще у школі найбільше з усіх уроків я чекала на алгебру, тому, обираючи спеціальність, точно знала, що вона має бути пов’язана з цифрами.

У виборі спеціальності я відштовхувалася від того, наскільки здобута професія буде затребуваною й актуальною в сучасному світі. Також важливу роль відіграло те, що в 11-му класі в нас з’явився предмет економіка. Тоді я зацікавилася фінансовою сферою, і з’явилося бажання працювати з числами й аналітикою. До того ж спеціальність «облік та оподаткування» дає широкі можливості для кар’єрного зростання. Вибір місця навчання був відносно неважким, оскільки я заздалегідь визначилася з містом, де хотіла навчатись, і далі вибирала серед університетів, що мають економічний факультет. Не менш важливим було й те, що Львівська політехніка посідає одне з перших місць у рейтингу закладів вищої освіти України.

– Що вам запам’яталося за час навчання в університеті?

– Найбільше запам’яталися різноманітні заходи, організовані студентською спільнотою. На першому курсі я брала участь в одному з таких івентів, а саме у фестивалі «Осінь Політехніки», завдяки якому студенти можуть ближче познайомитися між собою і весело провести час. А ще це допомагає розвиватися не тільки професійно, а й в інших напрямах. Також пригадую, що була учасницею вебінарів на актуальні й важливі теми, які проводили теж завдяки студентській спільноті. Шкода, що з початком пандемії не було змоги й далі брати активну участь у роботі студентської спільноти. Проте завдяки дистанційному навчанню ми освоїли нові технології та навички самоорганізації.

– Які у вас враження від навчання на кафедрі обліку та аналізу? Які знання та навички дав вам університет?

– Здобувши ступінь бакалавра зі спеціальності «облік та оподаткування» і продовживши навчатися на магістратурі, я з упевненістю можу сказати, що чотири року тому точно не помилилась у виборі спеціальності й університету. На кафедрі обліку та аналізу працюють найкращі викладачі, які готові навчати, пояснювати та передати весь свій безцінний досвід студентам. Також великою перевагою є те, що багато наших викладачів паралельно працюють за спеціальністю практикуючими бухгалтерами й аудиторами. Кафедра надає місця для працевлаштування і всіляко заохочує студентів до професійного та кар’єрного зростання.

Університет не лише дав мені фахові знання, а й розвинув критичне мислення, аналітичні та комунікативні навички. Це надзвичайно корисно для подальшої роботи, де часто потрібно аналізувати складні фінансові дані й ефективно комунікувати з колегами та клієнтами. Враження від навчання на кафедрі обліку та аналізу ІНЕМ тільки позитивні. Я здобула не лише теоретичні знання, а й практичні навички, які допомагають успішно працювати у сфері бухгалтерського обліку та оподаткування.

– Нещодавно ви здобули стипендію від провідної міжнародної аудиторської фірми «ПрайсуотерхаусКуперс» (PwC Lviv SDC). Розкажіть про це докладніше.

– У Львівській політехніці діє науково-практичний гурток з аудиту, який заснував професор кафедри обліку та аналізу Інституту економіки і менеджменту Володимир Миколайович Чубай. У межах цього гуртка триває активна робота в різноманітних напрямах для студентів. Зокрема, я брала участь у тренінгах від міжнародної аудиторської фірми з Великої четвірки – PricewaterhouseCoopers. Пізніше за результатами цих тренінгів було проведене змагання на здобуття стипендії в розмірі 20 000 грн. Я дуже вдячна кафедрі ОА та Володимирові Миколайовичу за можливість навчатися в одній з фірм Великої четвірки та здобувати надзвичайно корисні й актуальні знання для професійного зростання.

– Звідки черпаєте мотивацію до навчання?

– Тут важливо мати бажання стати справжнім професіоналом у своїй галузі та справді любити те, що робиш. Немає зовнішніх мотивувальних факторів, які заохотили б людину працювати над собою в певній сфері. Тільки через внутрішню мотивацію, яка виникає з бажання опанувати певну професію, можна досягти своєї мети. Бачення свого внеску в успіх компанії, в якій я працюю, також надихає мене постійно навчатися.

– Що зі свого досвіду можете порадити майбутнім студентам Політехніки?

– Я вважаю, що треба розвивати навички, які знадобляться у майбутньому – спочатку під час навчання в університеті, а пізніше в роботі. Бухгалтерська сфера безперервно змінюється, тому важливо бути готовими до постійного навчання та оновлення своїх знань. Також можу порадити брати участь у всіх можливих заходах і шукати можливість спробувати себе в кількох професіях, щоб зрозуміти, що вам подобається. Навчаючись зараз на п’ятому курсі, розумію, що за час навчання на бакалавраті не брала участі у багатьох заходах, які проводили в університеті, тому дуже рекомендую бути максимально залученими.

Ольга Стецюк Ольга Стецюк