Україну відбудують політехнічні університети: що потрібно зробити

Кафедра міжнародної інформації Львівської політехніки
Заставка до матеріалу

Навіть під час війни важливо й далі займатися науковою роботою. Ми всі бачили, як завдяки українським технологіям удалося відправити на дно ворожий крейсер. Отже, сьогодні технологічні університети, зокрема Національний університет «Львівська політехніка», виходять у фарватер нашої держави.

Пропонуємо ознайомитися з тезами статті «Україну відбудують політехнічні університети: що потрібно зробити» від Марини Косенко, Business Analyst в ITRDev.

Голови і гроші – основні чинники успішного відродження України

Ключовими стануть три сектори: оборонна, IT-індустрія та агросектор. IT, що продовжує наповнювати бюджет держави. Агросектор теж буде і годувати країну, і заробляти капітал. Важливість сильного оборонного сектора ми усвідомлюємо як ніколи. І тут на арену виходить стара добра зв’язка: університет і партнерське підприємство.

Політехи традиційно уміють майже все – від комп’ютерних наук до важкого машинобудування як для оборонного сектора, так і в мирних цілях.

Що ж хочеться бачити в університетах?

Право офіційно, швидко й законно приймати внески від бізнесу і самостійно розпоряджатися коштами. Можливість допомагати навчальним закладам має бути у великих заводів та у невеликих фірм, причому з можливістю на рівних конкурувати за випускників. IT-компанії вже давно й системно співпрацюють із університетами, організовують стажування, допомагають із викладанням актуальних технологій.

Другий елемент ідеальної картини України – популяризація інженерних професій. Треба, щоб місцеві технологічні компанії, які вже залучені або будуть залучені в оборонний сектор, могли запропонувати випускникам умови й зарплати не гірші, ніж в IT.

Нарешті, гнучкість навчального процесу і графіка. Освітня система має перелаштуватися настільки, щоб студент сам керував своїм навчальним графіком, без прив’язки до розкладу, академічних груп, тобто виконав навчальний план, поєднуючи роботу та навчання.

Тому перевагу матиме великий технічний університет із великою кількістю викладачів та студентів, із розмаїттям спеціальностей. Чому? По-перше, з профільними кафедрами великих університетів десятки років співпрацюють виробничі підприємства, а останнім часом традицію продовжують IT-компанії. По-друге, завдяки розмірам та розмаїттю факультетів у менших фірм так само буде доступ до потенційних фахівців. По-третє, партнери можуть надати університетові обладнання для навчання, і доступ до нього матиме більша кількість студентів.

Докладніше – у статті на сайті ZN.UA.