«Українські студенти зацікавлені своїм майбутнім»: Джонатан Вайт навчає політехніків робототехніці

Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
Джонатан Вайт

Американець Джонатан Вайт упродовж семестру для студентів кафедри програмного забезпечення Львівської політехніки проводить заняття з робототехніки.

Це вже другий візит директора департаменту комп’ютерної інженерії Хардингського університету зі штату Арканзас професора Вайта до України. Ці поїздки професор здійснює у рамках програми обмінів «Еразмус». 2014 року він побував в Алчевську, де працював зі студентами Донбаського державного технічного університету:

– Тоді через події, які вже відбувалися в Україні, я спершу побоювався їхати сюди. Але мої побоювання розвіяли студенти, спілкування з ними принесло мені велике задоволення. Я побачив, що українські студенти дуже уважні, мають багато ідей, вони розумні і мотивовані. Тому вирішив: якщо будуть ще пропозиції працювати в Україні – не відмовлюся.

Від січня до липня цього року професор викладає робототехніку студентам двох львівських вишів – Українського католицького університету і Львівської політехніки. Також проводить наукові дослідження у сфері «зелених» комп’ютерних технологій. Це створення пристроїв (процесорів, екранів тощо) і програмного забезпечення, яке споживає мало енергії. Також працює з «хмарним» програмуванням та використаними мобільними пристроями, які можна швидко утилізовувати, не допускаючи забруднення екології.

– Українські студенти зацікавлені почати власну справу, в майбутньому зробити цікаві продукти, мати міцний бізнес чи отримати добру роботу, яка допоможе їм заробити гроші. І це – їхнє майбутнє, – ділиться спостереженнями Джонатан.

– Які у Вас склалися враження саме про студентів Політехніки?

– З ними дуже цікаво працювати. Львів має багато ІТ-фірм, тому ще під час навчання студенти намагаються влаштуватися туди на роботу. Один зі студентів, який приходить до мене на заняття, розробив клавішний музичний пристрій із різних частинок роботів. І це він зробив із власного бажання, покладаючись на ті основи, які отримав на занятті. Студент зробив більше, ніж потрібно.

– За Вашими спостереженнями, чим відрізняються студенти України від студентів Америки?

– В Україні значно більше студентів, тому що тут практично кожен вчиться в університеті. В Америці до університетів вступають 30%, тому що навчання дуже дороге, але водночас багато грошей іде на розвиток самого навчального закладу, проведення досліджень. Тут слабша матеріальна база. Але за підтримки різних проектів вона поліпшується. Ваші студенти, на відміну від американських, вчаться без підручників. Вони активні, ставлять багато запитань і дуже добре знають англійську. Ще я побачив одну відмінність – українські студенти фактично не цікавляться спортом. Ось я пішов на змагання з баскетболу. Вболівальників майже не було. А в США студентські спортивні команди мають багато фанів. І кожен студент задіяний у спорті.

– Як проводите вільний час?

– Багато ходжу по маркетах. Також на екскурсії, до церкви. Побував у львівських музеях. Мені подобаються львівські заклади харчування, зокрема «Пузата хата», до вподоби українські страви. Також їздив до Києва й Одеси. У Львові я перебуваю зі своєю дружиною та двома дітьми. Мій 4-річний син ходить тут на карате. У цьому місті я знайшов добрих друзів.

У червні американські студенти Джонатана Вайта приїдуть до Львова. Тут вони проведуть науковий табір для школярів.