Українські письменники в інформаційній війні проти рф

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Оксана Забужко

Український спротив триває не лише на воєнному та дипломатичному фронтах, а й на культурному.

Зокрема, 8 березня у Брюсселі, столиці Бельгії, українська письменниця Оксана Забужко виголосила з трибуни Європарламенту звернення до депутатів найвищого законодавчого органу Європейського Союзу. Це вперше за всю історію в Європарламенті виступила представниця держави, що не належить до ЄС.

Літераторка наголосила, що українці – сильна нація. Це, за її словами, здивувало багатьох на Заході, хоч не мало б, адже українство пережило кривавий сталінський геноцид – Голодомор 1933 року. Водночас Оксана Забужко зазначила, що цей злочин «досі не визнаний більшістю країн, чиї представники тут присутні».

Також Забужко зауважила: «Ви всі бачили на відео, як українські цивільні жителі, чоловіки та жінки, з гучними прокльонами голіруч зупиняють російські танки. Ось у чому секрет нашого героїзму – ми не боїмося росії!».
 

На сторінках провідного американського видання «Financial times» опублікували розлогий лист-звернення українського письменника Олександра Михеда до західної авдиторії. «Нам потрібні ваші голоси в іноземних ЗМІ. Не лише аватарки у Facebook, а й сміливість називати речі відкрито. Війна – це війна, а путін – це вбивця. Нам потрібна ваша присутність на майданах і вулицях міст. Нам потрібні ваші гроші для української армії, яка покладе край цьому хаосу. В Україні ім’я військового злочинця, який це почав, тепер пишуть з малої літери, як назву хвороби», – наголосив Михед.

Любов Якимчук, українська поетка родом із Луганщини, в інтерв’ю канадському радіо «Ideas» висловила певність у перемозі України: «Наш план – залишитися в Києві і намагатися бути корисними. Завтра ми збираємося здавати кров для українських воїнів. Думаю, нам буде нелегко, але… режим путіна розсиплеться. І ми будемо свідками цього».

А ще акцію підтримки України у формі поетичних читань «Voices of Ukraine» провів PEN AMERICA. У ній, поряд з американськими авторами, взяли участь письменники-українці, зокрема Галина Крук, Оксана Луцишина, Василь Махно, Мар’яна Савка, Вікторія Амеліна, Юлія Мусаковська, Остап Сливинський.