Удосконалення освітніх програм – основа якісної вищої освіти: політехніки взяли участь у програмі обміну досвідом у Швеції

Кафедра менеджменту та міжнародного підприємництва
Фото з програми обміну у Швеції

26–31 травня 2024 року професор кафедри менеджменту та міжнародного підприємництва Інституту економіки і менеджменту Львівської політехніки, член Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Ігор Олексів та заступник директора ІНЕМ, доцент кафедри ММП Юрій Малиновський взяли участь у навчальній програмі обміну досвідом «Удосконалення освітніх програм у вищій освіті» у Королівському технологічному інституті (KTH, Royal Institute of Technology, Стокгольм, Швеція).

Програма організована в рамках Baltic Sea Neighbourhood Programme Шведського інституту і проєкту Strengthening PhD education in Ukraine for sustainable growth of academic careers (TALENT4UA), партнерами якого є Національний університет «Львівська політехніка» та Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти. У заході взяли участь голова агентства Андрій Бутенко, а також представники українських, азербайджанських та південноафриканських університетів.

Департамент інженерних наук KTH у співпраці з Управлінням міжнародних зв’язків KTH уже кілька років проводить тижневі захопливі програми для викладачів та лідерів з усього світу. Головна мета тренінгу – надати окремим особам і групам інструменти для проведення змін у своїх установах шляхом обміну досвідом і знаннями, налагодження контактів та співпраці. Учасникам надають можливість зустрітися з педагогами й дослідниками KTH, а також із представниками багатьох інших установ.

Навчальна програма передбачала такі теми:

  • Забезпечення та підвищення якості вищої освіти – європейські, шведські та інституційні перспективи;
  • Освіта для сталого розвитку;
  • Цифрове навчання у вищій освіті;
  • Переосмислення інженерної освіти;
  • Економічно-ефективний освітній розвиток;
  • Навчання наукових керівників у KTH;
  • Вплив студентів у KTH;
  • Рамкова основа для майбутньої освіти в KTH;

та інші.

Для довідки

Одним із переможців програми Baltic Sea Neighbourhood Programme Шведського інституту є проєкт Strengthening PhD education in Ukraine for sustainable growth of academic careers (TALENT4UA), партнером якого є Національний університет «Львівська політехніка».

Важливо підкреслити, що цьогоріч Україна є пріоритетною країною в цій програмі, а отже, проєкти в її межах повинні допомогти українським учасникам і цільовим групам зміцнити свої навички та створити умови для майбутнього відновлення держави.

TALENT4UA триватиме 2 роки та має на меті використати досвід і стандарти ЄС для створення в українських університетах привабливого та сприятливого середовища для розвитку нового покоління аспірантів, які стануть незалежними дослідниками і продовжать свою кар’єру як викладачі, дослідники та інноватори у післявоєнній Україні.

Проєкт реалізуватиметься в партнерстві з Королівським технологічним інститутом (координатор), Талліннським технологічним університетом, Національним університетом «Львівська політехніка» (національний координатор), Луцьким національним технічним університетом і Національним технічним університетом «Дніпровська політехніка» за участі Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.

Тривалість реалізації проєкту – з 1 березня 2024 року до 28 лютого 2026 року.

Фото з програми обміну у Швеції Фото з програми обміну у Швеції Фото з програми обміну у Швеції Фото з програми обміну у Швеції Фото з програми обміну у Швеції Фото з програми обміну у Швеції Фото з програми обміну у Швеції Фото з програми обміну у Швеції