Учасники проєкту OPTIMA з Львівської політехніки взяли участь у воркшопі в Університеті Лазурного берега

Олександр Березко, менеджер проєкту OPTIMA
OPTIMA training workshop in Nice, France

З 12 до 16 червня 2023 року представники команди проєкту OPTIMA (Open Practices, Transparency and Integrity for Modern Academia) брали участь у навчальному воркшопі з відкритої науки та відкритих освітніх ресурсів, який відбувся на базі Університету Лазурного берега (Université Côte d’Azur) в місті Ніцца, Франція. Основним завданням заходу було поглибити знання команди щодо різних аспектів відкритої науки, підготуватися до створення відкритого освітнього ресурсу в межах проєкту, пройшовши практичне навчання й обговоривши відповідні вимоги, та скоординувати подальші дії у форматі особистого спілкування. Останнє було особливо актуальним через недавнє продовження терміну проєкту на рік через війну в Україні.

У воркшопі взяли участь представники майже всіх організацій-партнерів консорціуму, частина з яких була тренерами та лекторами, а частина – слухачами, які отримували нові теоретичні та практичні знання. Проте часто цей поділ був умовним, адже команда проєкту спільно працює над досягненням усіх поставлених цілей та активно обговорює всі аспекти проєкту. До речі, захід став першою можливістю для представників консорціуму OPTIMA зустрітися особисто, бо попередні навчальні воркшопи та мультиплікаційні події були проведені в онлайн-режимі через пандемію коронавірусу та повномасштабне вторгнення росії.

Надзвичайно актуальними були тренінги, виступи та подальші дискусії, організовані Нікі Лізою Коул (Nicki Lisa Cole) та Євою Корманн (Eva Kormann) з Технічного університету Ґраца; Себастіаном Дале (Sebastian Dahle) та Аґнєшкою Жирою (Agnieszka Żyra) – представниками Європейської ради здобувачів наукового ступеня та молодих вчених (Eurodoc); Войцехом Водо (Wojciech Wodo) із Вроцлавської політехніки. Також у межах заходу відбулась довгоочікувана очна зустріч із Тома Гіймо (Thomas Guillemaud), одним із засновників французької спільноти наукових рецензентів PCI (Peer Community In), який вже неодноразово проводив лекції та тренінги для команди проєкту в онлайн-режимі.

Родзинкою воркшопу став візит до Центру педагогічної підтримки університету (Centre D’accompagnement Pédagogique – CAP), мультидисциплінарна команда якого надає підтримку викладачам через навчання, коучинг та впровадження інноваційних засобів створення освітніх матеріалів. Команда центру на чолі з Наталією Тімус (Nataliia Timus) провела тренінги зі створення відкритих мультимедійних освітніх ресурсів для команди OPTIMA, в межах яких українські учасники заходу записали аудіоподкасти та відео. Отримані знання і досвід дуже скоро стануть в нагоді команді проєкту, адже вже восени заплановано створення відеоматеріалів для відкритого освітнього ресурсу з відкритої науки, яке повинно відбутися на базі Сумського державного університету.

Окрім запланованих результатів, воркшоп дав можливість його учасникам значно розширити свій професійний нетворк та обговорити нові проєкти співпраці з наявними та новими міжнародними партнерами. Цьому, зокрема, посприяв той факт, що захід проєкту OPTIMA проходив паралельно з уже традиційним Цифровим тижнем, співорганізатором якого є європейський університет Ulysseus, а учасником – Університет Лазурного берега.

Фото з воркшопу Фото з воркшопу Фото з воркшопу Фото з воркшопу Фото з воркшопу Фото з воркшопу Фото з воркшопу