У XV Літній школі «Крок до України» від МІОКу навчаються представники дев’яти країн світу

Наталія ПАВЛИШИН, Центр комунікацій
Крок до України

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою п’ятнадцятий рік поспіль проводить Літню школу «Крок до України». Цього разу Школа триває два тижні ― від 18 липня до 1 серпня (відбудеться урочисте закриття та вручення сертифікатів).

Про специфіку та головні акценти навчання розповів заступник директора МІОКу Андрій Яців.

― Чим особлива цьогорічна Літня школа «Крок до України»?

― Наша Літня школа за 15 років втретє відбувається онлайн. Пандемія для нас стала викликом, та ми напрацювали такі формати роботи, щоб стати ближчими до наших студентів і розширювати кількість охочих вивчати українську мову та культуру. Ми розробили можливості, щоб будь-хто з будь-якої країни світу, часового поясу міг брати участь у нашій Школі. Тож цьогоріч до нас зареєструвалися студенти з дев’яти країн світу ― Аргентини, Бразилії, Казахстану, Молдови, Німеччини, Росії, Румунії, Словенії та США.

Вперше навчається одинадцять стипендіаток премії імені Анни Кісіль Світової Федерації Українських Жіночих Організацій зі семи країн світу. Також вдруге, за сприяння Союзу українців Румунії, у нас навчаються представники чотирьох румунських університетів.

― Які можливості пропонуєте для Ваших студентів?

― У нас навчаються представники української діаспори різного віку, а також іноземці, які не мають українського походження, але дуже цікавляться нашою культурою і країною.

У нас працює вісім груп, де вивчають мову на різних рівнях ― А, В, С. Тож вчаться студенти, які роблять перші кроки до вивчення мови, а також ті, які вже добре знають мову, та хочуть вільно нею розмовляти.

Нам дуже приємно, що є студенти, які вже не вперше беруть участь у наших літніх школах. Вони вмотивовані вивчати українську мову. Цього разу в нас є студентка з Німеччини, яка вже втретє вивчає мову, та студентки з Румунії, які повторно прийшли підвищувати свій рівень.

― Як відбувалося навчання?

― Щоденно є заняття з української мови ― інтенсив із викладачами в малих групах, де навчаються максимум четверо осіб. Це дає змогу кожному студентові отримати належну увагу викладача. Також є щоденні розмовні практики з носіями мови. А в суботу та неділю ― зустрічі з відомими українцями.

― Хто навчає Ваших студентів?

― Викладачами Школи є наукові співробітники МІОКу, серед яких ― доктори філософії, автори підручників з української мови як іноземної, наукових публікацій про методики викладання УМІ, з досвідом викладання української мови в інших країнах.

― Які завдання ставить перед собою команда МІОКу?

― Ми стараємося дати студентам ширший погляд на Україну. Тобто розповідати не лише про історію, традиційні надбання української культури, а також презентуємо сучасну, модерну Україну та українців, які досягли успіху в дуже різних сферах діяльності. Звичайно, робимо величезний акцент на українській культурі, але охоплюємо й інші напрями.

― Хто є Вашими гостями?

― Кожна школа ― унікальна. Намагаємося не повторювати тематику наших зустрічей, завжди обираємо цікавих людей.

 Цього разу ми запросили Почесного консула Австрії у Львові, відомого юриста, громадського діяча, очільника ЛОДА у 2019 році Маркіяна Мальського, Народного художника України, знаного в світі, Михайла Демцю, авторку культурно-мистецьких проєктів «Під зорею Пінзеля» та «Натхненні Пінзелем» громадську діячку Івону Лобан, директора конференц бюро, який займається промоцією сучасного Львова, Андрія Павліва.

На минулих школах у нас були відомі режисери ― Тарас Химич («Король Данило», «Жива»), Іван Кравчишин («Політ золотої мушки»), Леся Воронюк («Соловей співає», «Спадок нації»), співак Назар Савко (фіналіст шоу «Голос країни»), дизайнерка Анастасія Василик (засновниця етно-бренду одягу «Чичері»), акторка, дослідниця, виконавиця фольклору Людмила Зборовська.

Практикуємо також віртуальні екскурсії. До прикладу, коли зустрічалися з художниками Михайлом Демцю, а раніше ― з Борисом Буряком, Петром Сипняком, Миколою Ступінським, ми не лише спілкувалися, а й проводили віртуальні екскурсії майстернями художників. Це така родзинка школи, коли художник знайомить зі своєю майстернею, ділиться різними історіями, розповідає, які фарби використовує, відкриває який процес творення. Також були в закуліссі театру, музеях та галереях.

Після таких зустрічей студенти мають дискусійні клуби з викладачами і обговорюють, що їм сподобалося, діляться емоціями.

― Як підтримуєте зв’язок зі своїми студентами після завершення навчання?

― Нам дуже приємно, що навіть коротке (хоча й інтенсивне) навчання в Школі «закохує» багатьох наших студентів у сучасну Україну. То ж вони відвідують наші події, беруть участь у культурно-освітніх заходах і часто повертаються на навчання або ж мотивують нових студентів приходити до нас. Одним із таких наших друзів є бразильський режисер українського походження Гуто Пашко, з яким ми не лише мали нагоду двічі зустрітися на Школі, але й взяли участь у організації презентації його фільму «Іван – назад у минуле» у Львові.

 

Крок до України Крок до України Крок до України Крок до України Крок до України Крок до України Крок до України Крок до України Крок до України Крок до України Крок до України Крок до України Крок до України