Коли бібліотека більше ніж книгозбірня: у Міжнародний тиждень відкритого доступу в НТБ Університету відбулася низка заходів

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
презентація проекту «Бруківка. Минуле. Сучасність»

Просидіти цілий тиждень у бібліотеці! Правда ж, звучить, як найжахливіший сон сучасних студентів? У Науково-технічній бібліотеці Львівської політехніки вже давно змінили стиль своєї роботи. Тож туди приходять не лише почитати, а й долучитися до різноманітних мистецьких проектів, флеш-мобів, послухати цікавих спікерів чи подискутувати на актуальні теми, які далеко не завжди стосуються бібліотечної справи.

23–27 жовтня, у Міжнародний тиждень доступу до НТБ, у нашій бібліотеці відбулася низка заходів. А розпочалося все з флеш-мобу «Відкрий замок», який розпочав цей особливий тиждень відкритого доступу до наукових та навчальних матеріалів для будь-якого користувача у глобальній інформаційній мережі. Метою такої «акції» є сприяння поширенню результатів досліджень і підвищенню їхнього використання, залучення інвестицій у дослідження, розвитку науки, освіти та суспільства загалом.

Різнотематичність та різножанровість заходів сприяла залученню різноманітної аудиторії. Для тих, хто цікавиться історією Львова, презентували проект «Бруківка. Минуле. Сучасність» – фотовиставка «#Львів#Бруківка#Бандери», огляд тематичної книжкової колекції кінця XIX – початку ХХ ст. з історії, технології та організування будівництва доріг, а також дискусія за участі Сержа Леонова, Олександра Волкова, Тетяни Казанцевої, Любомира Криси.

Відбувалися й вузькоспеціалізовані семінари, як, наприклад, «Використання репозитаріїв відкритого доступу в науковій роботі та популяризації наукових здобутків», «Google Академія як інструмент поширення наукових досягнень», «Зміни в наукових комунікаціях та поширення результатів досліджень у відкритому доступі», «Управління відкритими науковими даними при реалізації грантів», тренінг «Статті у Вікіпедії: вимоги та особливості наповнення ресурсу» тощо.

Особливими гостями Тижня відкритого доступу були спікери Олександр Чернолого, який поділився думками на тему «TED: без ідей немає знань» та Іван Хома – розповів про «Мій досвід створення відеолекції».