Стартап Donche – ті, що перевертають світ: у Tech StartUp School Університету визначили кращий інноваційний проект

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
Рitching «Старпери VS Стартапери» у Tech StartUp School

Зараз довкола так багато всього відбувається, що здивувати чимось тих, хто активно відстежує життя Львова, доволі складно. Хоча… Є такі заходи, що навіть не потребують особливої реклами та розголосу. Бо тема й присутні на ній люди говорять самі за себе. Рitching «Старпери VS Стартапери» у Tech StartUp School Львівської політехніки став однією з таких подій.

Адже в один час і в одному місці зібрався цілий зірковий склад найуспішніших стартаперів-бізнесменів, про яких знають не лише в Україні, а й за кордоном – Анна Петрова (StartUp Ukraine), Марк Зархін (Kumpel Group), Андрій Павлів (голова наглядової ради Львівського ІТ-кластеру, CEO компанії N-ix), Максим Бахматов (керуючий партер інноваційного парку UNIT.City та голова правління акселератора Radar Tech), Остап Процик (перший радник міського голови, директор Lviv Media Forum) і Назар Подольчак (доктор економічних наук, професор Львівської політехніки, директор Lviv Tech Startup School). А ще – прийшли показати себе молоді й амбітні, які прагнуть підкорювати світ своїми новими розробками та ідеями.

Було представлено двадцять інноваційних проектів – справді потужний потенціал для розвитку. Після кількагодинного марафону – хто креативніший та перспективніший, а ще вміє про себе розповісти так, щоб зацікавити, врешті назвали переможця – команду, яка представила велосипедну трансмісію Donche.

Про розробку розповідає один зі стартаперів команди-переможниці Костянтин Левченко:

– Ми з партнерами подали проект організації виробництва велосипедів різного призначення, обладнаних новою запатентованою трансмісією Donche. Дорожні, міські, туристичні дво- та триколісні велосипеди, обладнані механічною трансмісією Donche, створюють нові унікальні можливості для велосипедистів-любителів. Саме ці типи велосипедів спільно утворюють наймасовіший сегмент велосипедного ринку. Комфорт керування велосипедом у поєднанні з конкурентоздатною ціною дає обґрунтовані підстави розраховувати на залучення до числа любителів велосипедних подорожей нових категорій велосипедистів – жінок, людей похилого віку та з деякими фізичними обмеженнями, які раніше не мали можливості керувати велосипедом.

Слід очікувати на увагу до нового велосипеда і значної кількості охочих отримати нові можливості без змін навичок водіння. Також до когорти велосипедистів можуть долучитись люди, яким, з одного боку, не вистачало можливостей звичайного велосипеда, з однією прямою передачею, а з іншого боку – не було можливості або бажання освоювати керування спортивними велосипедами з багатьма передачами. Здатність цієї велосипедної трансмісії витримувати високі навантаження фактично створює новий сегмент ринку триколісних вантажних велосипедів та велотаксі. Конструкція нової велотрансмісії поєднує в собі надійність, довговічність та простоту керування звичайного дорожнього велосипеда, обладнаного гальмівною втулкою типу «Торпедо» у задньому колесі, з широким діапазоном трансформування крутного моменту.

На основі оригінального запатентованого технічного винаходу його автори розв’язали нагальні людські потреби, творячи нову реальність свободи пересування, доступної значно більшій кількості людей. Вони знають, як завдяки конструкторським і дизайнерським рішенням полегшити і покращити життя всіх, хто полюбляє їздити на велосипедах.

– Насправді ми спостерігаємо епохальне явище трансформації нашого суспільства, яке, на превеликий жаль, надто слабо висвітлене в ЗМІ. Власне, ми стали свідками того, як підприємницький клас та міська адміністрація протистоять примітивному, можна сміливо сказати – «ординському» принципу «накопичення заради накопичення» – і почали шукати суспільно корисний креатив у середовищі власного народу. Це величезний крок уперед, саме такий, вивільнений і підтриманий ресурсно, суспільно корисний креатив і заб’є останній цвях у домовину совково-ординської корумпованої системи, від якої ми так і не можемо звільнитись упродовж усіх років формальної незалежності України, – підкреслив Костянтин.

Зараз планують розпочати виробництво та продаж, освоюватимуть український та інші ринки, вироблятимуть нові патенти, залучатимуть нові технології.

інноваційні проекти