У стартап-школі Львівської політехніки обговорили питання українсько-польської співпраці в інноваційній сфері

Прес-служба Львівської політехніки
семінар-дискусія на тему «Розвиток українсько-польської співпраці у сфері науки, технологій та інновацій»

Днями в приміщенні стартап-школи Національного університету «Львівська політехніка» відбувся міжнародний семінар-дискусія на тему «Розвиток українсько-польської співпраці у сфері науки, технологій та інновацій». Проходив він у межах проекту «Посилення впливу громадськості на євроінтеграційні процеси у сфері науково-технічного та інноваційного розвитку України». Активну участь у його реалізації беруть громадська організація «Агенція Європейських Інновацій» під егідою української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС за підтримки Євроспільноти та Міжнародного фонду «Відродження», що виступив як грантовий компонент проекту «Громадська синергія».

Учасниками семінару стали представники Львівської облдержадміністрації, Львівської міської ради, українських та польських технічних університетів і науково-дослідних інститутів, інноваційних структур, незалежні експерти.

Серед питань, які дискутували під час семінару, особливий наголос його учасники зробили на нових формах співпраці між бізнесом, наукою та владою. Йшлося також про інструменти підтримки науково-технічного й інноваційного розвитку на національному та регіональному рівнях, про можливості адаптації до українських реалій польського досвіду формування регіональних стратегій розумних спеціалізацій та використання європейських інструментів підтримки інноваційної діяльності.

Велику зацікавленість учасників семінару-дискусії викликав виступ завідувача кафедри адміністративного та фінансового менеджменту професора Назара Подольчака, який розповів про Tech Startup School Львівської політехніки, якою віднедавна керує. Натомість завідувачка кафедри систем штучного інтелекту Львівської політехніки, керівник наукових грантів професор Наталія Шаховська звернула увагу присутніх на перспективну розробку – цифровий хаб I4MS Ukraine, що покликаний стати надійним шлюзом до європейської мережі інноваційних цифрових хабів. Про можливості підтримки українських стартапів за допомогою польських проектів розповіли координатор Національного польського кластеру IoT, менеджер проектів Люблінського науково-технологічного парку Міхал Пукач та керівник CEO Startup Hub Poland Мацєй Садовські, який, до речі, виступав на семінарі через скайп-зв’язок.

Відтак учасники семінару зійшлися на думці, що країни-лідери у сфері науки, технологій та інновацій успішно розвивають свої екосистеми, і для того, щоб зацікавити глобальних інноваційних інвесторів, українським та польським організаціям слід розбудовувати спільний брендовий образ нової інноваційної екосистеми Центральної та Східної Європи. Тому за пропозицією Startup Hub Poland заплановано розпочати активнішу та предметнішу співпрацю по лінії Варшава-Люблін-Львів-Київ за участю зацікавлених організацій.

Обговорили та схвалили під час семінару й рекомендації щодо використання в Україні європейського досвіду підтримки інновацій. Вирішено сформувати ініціативну групу для розробки пілотної програми підтримки інновацій у Львівському регіоні на основі підходів розумної спеціалізації. Великий інтерес в учасників викликали також пропозиції Міністерства освіти і науки України щодо підтримки стартапів, тому й було запропоновано розширити співпрацю з новоствореним директоратом інновацій та трансферу технологій.

семінар-дискусія на тему «Розвиток українсько-польської співпраці у сфері науки, технологій та інновацій» семінар-дискусія на тему «Розвиток українсько-польської співпраці у сфері науки, технологій та інновацій»