У співпраці з архітекторами Політехніки відреставровано Чорну кам’яницю на площі Ринок у Львові

За матеріалами порталу Zaxid.net
Чорна кам’яниця

Чорну кам’яницю на площі Ринок у Львові закінчують реставрувати. Уже у четвер, 14 листопада, запрезентують готовий проєкт.

Чорну кам’яницю від XVI століття не раз перебудовували і як виглядала вона початково – невідомо. Під час реставрації виявилося, що колись вона не була чорною, а звичайною кам’яною, потім на фігурах з’явилася поліхромія і лише у XIX столітті кам’яниця почорніла через окислення. Тому виникла дискусія, якого ж кольору зараз залишити цю пам’ятку. Вирішили зберегти кожен етап у її історії.

– Усі зійшлися на тому, що Чорна кам’яниця повинна відображати всі нашарування, які залишились на тому об’єкті упродовж XVIII–XIX століть. Тобто традиція малювання Чорної кам’яниці умовно на чорно, бо це дуже умовно чорний колір, вона має вже столітню історію, – пояснює головний архітектор проєкту, доцент Національного університету «Львівська політехніка» Юрій Дубик.

Колір кам’яниці тепер темний, але рештки поліхромії зберегли на фігурах, також залишили відкритими окремі кам’яні фрагменти.

Проєкт було здійснено у співпраці з кафедрою архітектури та реставрації Інституту архітектури Львівської політехніки.