У Ресурсному центрі Львівської політехніки друкують шрифтом Брайля чергову книжку для незрячих діток

За матеріалами сайту «ПравдаТУТ»
Малюнки до книжки «Легенди чарівнолісся»

Поринути у світ фентезі через «Легенди чарівнолісся» – книгу українського автора Віктора Андрієнка – відтепер зможуть усі. Для незрячих та слабозорих діток книжку надрукують шрифтом Брайля у Ресурсному центрі освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами Національного університету «Львівська політехніка».

– Книга буде у 4 частинах, у 4 томах. І один такий секретик, який ми відкрили, – це кожен примірник буде доповнений 11 рельєфними малюнками. Тобто аж 11 малюнків! Як правило, у книгу ми вставляємо 1–2 малюнки. Тому, що малюнки, якщо говорити відверто, дуже складно сприймати на дотик, – пояснює Катерина Івашутіна, спеціаліст Ресурсного центру.

Візуально малюнок, надрукований із об’ємом, нічим не відрізняється від звичайного. Прочитати його можна лише за допомогою дотиків. Друкують такі зображення на спеціальному термопринтері. До ілюстрації додають опис, щоб дітям було легше зрозуміти, що це за герой та як він виглядає.

– Ми не просто вставляємо малюнки, тому що вони досить складні для сприймання на дотик. Ми робимо спеціальний опис, де описуємо як він виглядає, у що герой одягнений, як він стоїть, що тримає у руках і так далі, – каже Катерина Івашутіна.

Друк книги із шрифтом Брайля – справа не з дешевих. Спеціальний папір, на який наносять малюнок і шрифт, коштує чимало. Так, друк 120 примірників цієї книжки обійдеться у близько 80 тисяч гривень.

– Брайлівська книга насправді є дуже дорогою. Не всі знають, але і сам папір (він є трошечки такий грубіший), і обкладинка, і пружина, якою зшивається папір, на якому друкуються малюнки, – вони дуже дорого коштують. Відповідно собівартість книжки може сягати від 300 і до 1000 доходити, – пояснює представниця Ресурсного центру.

Коли «Легенди чарівнолісся» вийдуть у світ, їх надішлють у спеціалізовані бібліотеки, де незрячі дітки зможуть їх прочитати. Частину примірників також розішлють адресно.

– Всі книги, які ми надруковуємо, ми надсилаємо у спеціальні школи-інтернати для незрячих діток, у спеціальні бібліотеки, і не тільки у спеціальні, а й звичайні, – розповідає Катерина Івашутіна.

Фентезі «Легенди чарівнолісся» планують видати до середини січня.