У рамках проєкту EUSTS відбувся захід з обміну досвідом із викладачами Запорізького національного університету

Кафедра політології та міжнародних відносин Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-заходу

16 жовтня 2024 року в рамках проєкту «Європейські студії для технічних спеціальностей у Національному університеті «Львівська політехніка» (EUSTS) за підтримки програми ЄС Еразмус+ напряму Жан Моне в онлайн-форматі відбувся інтерактивний захід «Поширення кращих практик викладання європейських студій та створення міждисциплінарних програм у закладах вищої освіти України: обмін досвідом». Івент організовано командою Навчально-наукового центру «Європейські студії для технічних університетів» Національного університету «Львівська політехніка» (м. Львів) спільно з викладачами Запорізького національного університету (м. Запоріжжя).

Д.політ.н., проф. Ярина Турчин (керівниця проєкту EUSTS, голова Кафедри Жана Моне «Європейські студії для студентів технічних спеціальностей Національного університету «Львівська політехніка», директорка Інституту гуманітарних і соціальних наук) закцентувала увагу на особливостях імплементації європейських студій у Львівській політехніці, головно через реалізацію Жан Моне програм, позитивних практиках у поширенні знань про ЄС у середовищі академічної спільноти, а також викликах, які потребують реагування, ознайомила учасників заходу із результатами опитування Навчально-наукового центру «Європейські студії для технічних університетів», зокрема й щодо створення міждисциплінарних програм.

К.філол.н., доц. Ірина Бондаренко (координаторка проєкту «Європейський досвід формування культури толерантності в українській перспективі: освіта, медіа, мистецтво» (EuroTolerCulture), декан філологічного факультету Запорізького національного університету) охарактеризувала ключові напрями проєкту:

  1. освіта (навчальний курс «Європейські стратегії формування толерантного суспільства: медіа, освіта, мистецтво»);
  2. форум-театр для вразливих груп населення (ВПО, жертв насильства);
  3. творчий конкурс «Побачити, відчути, почути: на шляху до порозумінь» для студентської та шкільної молоді;
  4. тренінги для вчителів («Етична освіта: європейська філософія виховання толерантної особистості»);
  5. конференція («Європейські парадигми формування культури, толерантності в освіті, медіа, мистецтві»);
  6. дебати («Я-Інший у перспективі ХХІ століття»).

Також доповідачка поділилася практиками залучення студентів через використання головного меседжу «Ми допоможемо тобі», а також посилення співпраці з громадськими та владними інституціями регіону в реалізації проєкту.

К.і.н., доц. Наталія Вовк (учасниця проєкту EUSTS, доцентка кафедри соціальних комунікацій та інформаційної діяльності Національного університету «Львівська політехніка») поділилася досвідом із практик викладання європейських студій для студентів технічних спеціальностей через призму головних викликів, як-от:

  • заохотити студентів до вибору дисциплін;
  • зробити заняття цікавими;
  • урізноманітнити навчальний процес;
  • актуалізувати навчальні матеріали;
  • постійно популяризувати новини і результати проєкту, а також шляхах їх подолання командою EUSTS.

Д.е.н., проф. Анна Селіщева (професорка кафедри міжнародної економіки, природних ресурсів та економіки міжнародного туризму ЗНУ, координаторка проєкту «Європейські практики соціального підприємництва: сталість інклюзія та креативність» (EuroSecret) зосередилася на змісті модулів «Розвиток соціального підприємництва в країнах ЄС», «Європейські бізнес-моделі молодіжного підприємництва» тощо, задекларувала очікувані результати проєкту та поділилася досвідом проведення різноманітних заходів під час його реалізації (круглий стіл «Соціальне підприємництво та традиційні форми господарювання в ЄС», семінар-тренінг «Шкільний соціальний бізнес», вебінар «Європейські моделі соціального бізнесу» та інші).

Д.е.н., проф. Світлана Кушнір (координаторка проєкту «Євроінтеграція та сталий розвиток територій України як запорука забезпечення продовольчої безпеки в умовах повоєнного відновлення» (NEWAGRO), професорка кафедри фінансів, банківської справи, страхування та фондового ринку ЗНУ) під час свого виступу найперше зосередилася на меті проєкту, його завданнях та актуальності, значенні України для глобальної продовольчої безпеки, змістовому наповненні навчального курсу NEWAGRO та методах викладання (ділова гра, сторі-теллінг, експрес-розминка тощо), результатах проведення круглого столу «Відновлення сільських територій в умовах повоєнного відновлення», флешмобу «Посади дубочок», конкурсі креативних есе та інших заходах реалізації проєкту.

К.філол.н., доц. Юлія Курилова (доцентка кафедри української літератури ЗНУ) ознайомила учасників івенту з новим проєктом «Гендерна інклюзія в повоєнному відновленні України: європейський досвід у досягненні рівних можливостей», який має своєю метою формування гендерної культури та гендерної інклюзії в міждисциплінарному ракурсі. Спікерка розкрила основні складові навчального модуля:

  • поняття гендерної культури;
  • історичний контекст гендерної інклюзії;
  • гендерний вимір військових конфліктів;
  • гендерна інклюзія в економіці тощо,

а також методики викладання, шляхи залучення знань із різних наукових галузей задля досягнення цілей проєкту.

Доц. Олена Лукачук (менторка Innovation Hub, учасниця проєкту EUSTS, доцентка кафедри політології та міжнародних відносин Національного університету «Львівська політехніка») висвітлила досвід проєктної діяльності студентської молоді у Львівській політехніці через залучення до діяльності Innovation Hub, дружні візити в різні інституції, співпрацю з Tech StartUp School, програму Stаrtup Прорив 2024, участь у Ротарійському діловому форумі, роботу над Мапою об’єктів культурної спадщини разом зі студентами Торунського університету тощо.

Попри складну безпекову ситуацію, за виступами учасників відбулася активна та цікава дискусія з обміну кращим досвідом у викладанні європейських студій та пошуку нових можливостей для наукової кооперації.

Практичну частину заходу із застосуванням інтерактивних методів навчання для формування знань про ЄС як відповідального глобального актора сучасної системи міжнародних відносин для студентів Запорізького національного університету (м. Запоріжжя) провели тренери з методик викладання, учасники проєкту EUSTS – доценти кафедра політології та міжнародних відносин Ольга Івасечко та Олег Цебенко. Також до підготовки заходу долучилися доценти Олександр Марковець (кафедра соціальних комунікацій та інформаційної діяльності), Лідія Каша (кафедра електромехатроніки та комп’ютеризованих електромеханічних систем), Ірина Сухорольська (кафедра політології та міжнародних відносин).

Загалом до заходу долучилося 52 осіби – студенти, аспіранти, викладачі Національного університету «Львівська політехніка» та Запорізького національного університету. Команда проєкту EUSTS висловлює вдячність усім учасникам івенту за цікаві дискусії, професійні доповіді, обмін кращими практиками та вироблення нових ідей для розвитку європейських студій в ЗВО України.

З докладнішою інформацією про EUSTS можна ознайомитися на сайті проєкту в межах Порталу Львівської політехніки.

Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу