У рамках проєкту EUSTS відбувся інтерактивний захід щодо практик викладання європейських студій в Україні

Кафедра політології та міжнародних відносин Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-заходу

9 листопада 2022 року в рамках проєкту «Європейські студії для технічних спеціальностей у Національному університеті «Львівська політехніка» (EUSTS) за підтримки програми ЄС Еразмус+ напряму Жан Моне в онлайн-форматі відбувся інтерактивний захід «Поширення кращих практик викладання європейських студій в Україні: особливості імплементації знань про базові цінності Європейського Союзу».

Івент проведено командою Навчально-наукового центру «Європейські студії для технічних університетів» Львівської політехніки. Своїм досвідом упровадження європейських студій поділилися професорка Ярина Турчин (керівниця проєкту EUSTS), професорка Тереса Астрамовіч-Лейк (Вармінсько-Мазурський університет в Ольштині, Республіка Польща), д.ю.н., професорка Наталія Ортинська (Інституту права, психології та інноваційної освіти).

Професорка Ярина Турчин закцентувала увагу на політичних і суспільних причинах посилення уваги до впровадження європейських студій у закладах вищої освіти України, у тому числі Національному університеті «Львівська політехніка», розкрила зміст базових цінностей Європейського Союзу та окреслила можливі шляхи формування знань про них на рівні університету, як-от:

  • впровадження окремих освітніх програм чи навчальних модулів за цією тематикою;
  • вдосконалення та розширення блоку вибіркових дисциплін;
  • поширення кращих практик запровадження факультативних навчальних дисциплін чи публічних лекцій зовнішніх стейкхолдерів;
  • використання потенціалу міжнародних освітніх проєктів, зокрема в межах програми ЄС Еразмус+.

На прикладі проєкту EUSTS спікерка розкрила переваги та недоліки формування знань про європейські цінності в академічному середовищі.

Досвідом у впровадженні дисциплін з прав людини поділилася професорка Тереса Астрамовіч-Лейк на прикладі Вармінсько-Мазурського університету, детально проаналізувавши трансформацію освітнього процесу Республіки Польща із виокремленням ключових відмінностей напередодні, під час і після вступу Польщі до Європейського Союзу. Важливо, наголосила професорка, що на кожному етапі в центрі навчання завжди є студент. Докладніше доповідачка зупинилася на методиках навчання, наприклад, «метаплан», «мігруючі картки», «інсценізація», «мозковий штурм» тощо.

Натомість професорка Наталія Ортинська розкрила потенціал Інституту права, психології та інноваційної освіти для формування знань студентів про базові цінності ЄС у Львівській політехніці, головно у сфері IT-права, дотримання прав людини в цифрову епоху, що користується особливим попитом у випускників та студентів Університету. Також було підкреслено важливість функціонування «Центру правових досліджень гендерної рівності» та проведення дисертаційних досліджень на тематику прав людини.

Практичну частину заходу із застосуванням «Метаплану» для формування знань про базові цінності ЄС провели тренери з методик викладання, учасники проєкту EUSTS, викладачі кафедри політології та міжнародних відносин: доцентка Ольга Івасечко, доцент Олег Цебенко, старша викладачка Ірина Сухорольська, асистентка Христина Забавська. Студенти презентували результати своєї роботи задля розв’язання декількох важливих питань: дотримання прав людини; гендерної рівності; забезпечення свободи слова та прав дітей в умовах війни.

До підготовки івенту долучилися доцентка Наталія Вовк (кафедра соціальних комунікацій та інформаційної діяльності), доцент Олександр Марковець (кафедра соціальних комунікацій та інформаційної діяльності), доцентка Лідія Каша (кафедра електромехатроніки та комп’ютеризованих електромеханічних систем). Учасниками заходу стали понад 40 осіб (викладачів, студентів, аспірантів), які цікавляться ЄС та європейською інтеграцією України.

Команда проєкту щиро дякує всім учасникам цього івенту та продовжує працювати над підготовкою інших, не менш цікавих заходів на актуальні теми європейської інтеграції України та співробітництва з Європейським Союзом. Запрошуємо долучатись до наших заходів усіх охочих!

З докладнішою інформацією про проєкт EUSTS можна ознайомитися на його сайті у рамках Порталу Львівської політехніки.

Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу