У рамках проєкту EUSTS Оксана Миляник прочитала лекцію щодо захисту довкілля України в контексті євроінтеграції

Кафедра політології та міжнародних відносин Львівської політехніки
Фото з лекції

19 вересня 2024 року у змішаному форматі відбулася публічна лекція Оксани Миляник, експертки із зеленого відновлення, членкині команди підтримки реформ при Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України, координаторки екологічної сталості, SoftServe, експертки із законодавства, учасниці Zero Waste Alliance Ukraine, на актуальну тему «Пріоритети захисту довкілля України в контексті європейської інтеграції».

Під час лекції спікерка акцентувала увагу студентської молоді на незадовільному стані довкілля, адже щороку:

  • утворюється близько 400 мільйонів тонн відходів пластику і лише 10% повторно переробляється;
  • близько 170 трильйонів шматків пластикових відходів потрапляє в океан;
  • щороку людство викидає близько 1 мільярда тонн їжі;
  • 4 000 дітей помирає від брудної питної води щодня;
  • більше 90% людей на планеті дихає забрудненим повітрям;
  • близько 1 мільйона видів рослин і тварин на межі зникнення через діяльність людини;
  • кожна одна батарейка забруднює 16 кв. метрів землі токсичними речовинами.

Також лекторка наголосила на глобальних екологічних проблемах і на концепції сталого розвитку як ключовому інструменті їхнього розв’язання.

Під час лекції Оксана Миляник розкрила зміст Плану дій циркулярної економіки (CEAP) 2020 року, що став складовою Європейського зеленого курсу. Мета плану – досягнення кліматично-нейтральної, ресурсно-ефективної та конкурентної економіки. Він передбачає запровадити стале споживання й забезпечення того, щоб ресурси, які ми використовуємо, залишались в економіці якомога довше.

Лекторка окреслила й ключові реформи України в євроінтеграційному процесі, з-поміж яких виокремила такі:

  • запобігання та контроль промислового забруднення (модернізація наявних промислових об’єктів відповідно до найкращих доступних технологій (європейські стандарти);
  • дії в напрямі кліматичної нейтральності (декарбонізація промисловості та всіх сфер економіки, низьковуглецеві технології, ВДЕ, безпечне сільське господарство, енергоефективне будівництво, екологічний транспорт, скорочення викидів вуглецю);
  • збереження природних ресурсів (охорона окремих природних зон, запобігання незаконному вирубуванню лісів);
  • управління відходами, циркулярна економіка (обізнаність населення щодо сталого споживання, розширена відповідальність виробника, закриття сміттєзвалищ і рекультивація полігонів, сучасна інфраструктура з оброблення відходів);
  • контроль якості води, стічних вод (моніторинг якості води, контроль за забрудненням вод промисловими об’єктами, належна інфраструктура водних об’єктів).

Особливе зацікавлення у студентів викликала «ієрархія управління відходами», яку презентувала спікерка. Ключовими компонентами цієї ієрархії є:

  1. запобігання утворенню відходів;
  2. підготовка до повторного використання;
  3. рециклінг;
  4. інші операції з відновлення (у тому числі відновлення з виробленням енергії);
  5. видалення.

Учасників лекції цікавили питання про досвід європейських країн з охорони довкілля, у чому полягають невідповідності законодавства України щодо європейського в частині екології під час скринінгу, які територіальні громади є найбільш екосвідомими тощо.

Учасниками лекції Оксани Миляник стали понад сто слухачів (63 очно в аудиторіях, а 47 онлайн), з-поміж яких – студенти різних спеціальностей та інститутів (Інституту права, психології та інноваційної освіти, Інституту гуманітарних та соціальних наук, Інституту енергетики та систем керування), викладачі, учасники проєкту EUSTS із кафедр соціальних комунікацій та інформаційної діяльності, політології та міжнародних відносин, електромехатроніки та комп’ютеризованих електромеханічних систем.

Захід проведено у межах проєкту «Європейські студії для студентів технічних спеціальностей Національного університету «Львівська політехніка» (EUSTS), який реалізується за підтримки програми ЄС Еразмус+ напряму Жан Моне (активність – серія публічних лекцій).

Команда проєкту щиро дякує всім учасникам івенту та продовжує працювати над підготовкою інших, не менш цікавих активностей на актуальні теми європейської інтеграції України та співробітництва з Європейським Союзом.

Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції