У рамках проєкту EU_LEAD відбувся І Українсько-польський молодіжний кліматичний форум

Кафедра політології та міжнародних відносин Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-форуму

23 листопада 2023 року в рамках реалізації проєкту «Глобальне відповідальне лідерство ЄС: зміна клімату, захист навколишнього середовища та гуманітарна допомога» (EU_LEAD) за підтримки програми Еразмус+ напряму Жан Моне в онлайн-форматі відбувся І Українсько-польський кліматичний форум «Що може зробити людина, щоб запобігти змінам клімату?».

Захід розпочався з вітальних виступів учасників проєкту EU_LEAD – професорки Ярини Турчин (Національний університет «Львівська політехніка») та професорки Тереси Астрамовіч-Лейк (Вармінсько-Мазурський університет в Ольштині, Республіка Польща). Натомість під час експертної панелі своїми знаннями ділилися професор Станіслав Чахоровскі (ВМУ в Ольштині), професорка Рената Августиняк-Туновска (ВМУ в Ольштині) та Ірина Білик (засновниця еко-бренду «Bilka – зелені думки в дії»). Увагу акцентували на питаннях електовідходів, філософії Zero Waste та водних екосистем в антропоценну епоху.

Неабияке зацікавлення викликали виступи учнів Львівської академічної гімназії при Національному університеті «Львівська політехніка» (Україна) та Комплексу шкіл з українською мовою навчання в Гурові Ілавецькому (Республіка Польща), зокрема: Марти Чухрай, Андрія Бріскіна (тема доповіді «EcoCaring»), Ігора Хархолюка, Матвія Козака (тема доповіді «Пом’якшення наслідків зміни клімату гімназистами ЛАГ»), Ксені Петюк, Олександри Тасин, Катерини Пархоменко (тема доповіді «Що може зробити кожна людина для охорони навколишнього середовища»), Роксани Предко, Уляни Пушкар, Ольги Жабчик (тема доповіді «Школа з енергією»), підготовлені за наукового консультування Мар’яни Доброгорської, Лесі Калимон і Вітольда Козубеля. Молодь ділилася своїм власним екологічним досвідом та місцевими ініціативами, а попередньо створена експертна комісія напрацювала підсумкову резолюцією молодіжного кліматичного форуму із врахуванням ключових позицій доповідачів.

Зокрема, у документі зазначено: «Ми, учні середніх шкіл, учасники І Українсько-польського кліматичного форуму 23 листопада 2023 року, усвідомлюючи існуючі кліматичні загрози, звертаємося до кожної людини щодо: зміни навиків і поведінки з дотриманням екологічних трендів…; популяризації використання енергії з альтернативних джерел, економії води у щоденному споживанні, використання багаторазових торбинок і ємностей; зменшення використання пластику та його заміну на більш дружній до довкілля матеріал; формулювання вимог до органів державної влади про запровадження екологічної освіти на кожному рівні навчання та популяризування екологічних акцій…».

Та ключовою стала проблема екоциду в Україні, спровокованого російською агресією, та його наслідків для довкілля. Відтак, гімназисти у резолюції закликали до посилення реакції світової громадськості задля протидії екоциду, який здійснює російська федерація щодо України та цивілізованого світу, а також підтримати усіма можливим способами Збройні сили України задля перемоги України та закінчення війни, яка генерує неабиякі виклики для людства та клімату. Показово, що у своєму виступі гімназисти Львівської академічної гімназії продемонстрували, як можна допомагати захисникам України, дотримуючись екологічних трендів, наприклад, повторно використовувати матеріали для виготовлення окопних свічок.

Команда проєкту EU_LEAD дякує всім багаточисельним учасникам заходу (загалом 115 осіб) – учням, вчителям, викладачам, студентам з України та Польщі, а також представникам громадськості. Особлива вдячність за підтримку ініціативи – директорці Львівської академічної гімназії при Національному університеті «Львівська політехніка» Лесі Юхман, а також директорці Комплексу шкіл з українською мовою навчання в Гурові Ілавецькому Ользі Сич.

Захід підготовлено командою EU_LEAD – професоркою Тересою Астрамовіч-Лейк, професоркою Яриною Турчин, доценткою Ольгою Івасечко, доцентом Олегом Цебенком і студенткою Юлією Вайдою.

З докладнішою інформацією про EU_LEAD можна ознайомитися на сайті проєкту в межах Порталу Львівської політехніки.

Скріншот з онлайн-форуму Скріншот з онлайн-форуму Скріншот з онлайн-форуму Скріншот з онлайн-форуму Скріншот з онлайн-форуму Скріншот з онлайн-форуму