Прийшли до Університету, а потрапили на подіум і в Країну Чудес: у рамках Фестин в НТБ відбулися цікаві заходи

Анастасія Мозгова, тижневик «Аудиторія»
Показ мод

Показ мод, казкові герої, витинанкарство, аніме – чи могли б ви колись уявити, що все це асоціюватиметься у вас із найстарішим вищим технічним навчальним закладом України та Східної Європи? Наукові фестини довели, що «Львівська політехніка» – це не тільки викладачі, лекції та сесія.

Коли в Політехніці фестини, то й читальна зала наукової бібліотеки може стати подіумом, на якому відділ «Мистецтв» Технологічного коледжу Національного університету «Львівська політехніка» презентує три колекції вбрання, які виконали студенти спеціалізації «Дизайн одягу». Перша – «Лялька-мотанка», створена за мотивом вузлової ляльки, яка є прадавнім українським оберегом дітей, сну, житла, господарства. Саме це надихнуло студентів на створення історичного, але воднораз сучасного образу. Друга колекція – «Поклик предків», нагороджена дипломом за найкраще втілення образу в номінації «Етно-стиль» на конкурсі навчальних закладів «Битва модельєрів», сягає індіанських коренів. У цій колекції зачіска є не лише доповненням образу, а його яскравим і важливим атрибутом. На створення третьої лінії одягу, «Мілітарі», авторів наштовхнули події, які сьогодні відбуваються на сході країни. Елементи одягу відображають фрагменти військової амуніції, камуфляжу, які набули особливої популярності після Революції Гідності.

Але жоден із цих образів не був би таким вражаючим без стилізованих зачісок та макіяжів моделей, які виконали студенти другого та третього курсів спеціальностей «Перукарське мистецтво та декоративна косметика», і «Дизайн стилю, зачіски та візажу». Після показу студентки-третьокурсниці провели майстер-клас із виконання сучасної зачіски.

Не забула Політехніка і про наймолодших – організатори розповсюдили запрошення на фестини у львівських школах, тож 22 квітня Студентська бібліотека наповнилася дитячими голосами.

У рамках фестин для школярів було створено окрему програму.

– Це активна гра за мотивами книжки Льюїса Керрола «Аліса в Країні Чудес». Бібліотека перетворюється на Країну Див, на кожному поверсі є спеціальні пункти, де відбуваються конкурси, квести, вікторини. За правильне і швидке виконання завдань діти отримують фішки, які згодом можна обміняти на призи. За кількістю зібраних фішок ми визначимо трьох переможців, які отримають подарунок – книжку, – розповідає Людмила Найда, завідувач відділу художньої літератури та просвітницької роботи НТБ.

Програма була вельми насиченою, Аліса, Капелюшник, Червона Королева – кожен підготував для учнів своє завдання. Діти мали можливість попрацювати на старовинних друкарських машинках, вчилися заповнювати читацькі формуляри.

Море емоцій викликав майстер-клас із фелтинґу (техніки валяння з вовни) – з величезним задоволенням до роботи взялися не лише дівчата, а й хлопці.

Захід проводили працівники соціального підприємства «Рукомисли» (ГО «Жіночі перспективи»), створеного з метою соціальної та трудової реабілітації осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах.

2017 – рік Японії в Україні. Політехніка приєдналася до цієї програми і в рамках фестин провела дитячий захід «Світ аніме та манге», на якому юні відвідувачі дізналися, що манга – це різновид японських коміксів, і навчилися правильно їх читати, довідались, що «аніме»– це лише та мультиплікація, яку створено у Японії, училися писати ієрогліфи, знайомились із японською культурою тощо. За засвоєні знання діти також отримували фішки.

Із метою інтеграції молоді до Львівської політехніки для старшокласників та першокурсників було проведено історичну гру «Леополіс 1527: відродження з попелу».

Спеціалізована школа «Політехнік-Еколенд» для охочих провела майстер-клас із виготовлення об’ємних листівок, які своїм складним виглядом, але простим виконанням не залишили байдужими навіть дорослих.

Відвідувачі майстер-класу витинанок мали змогу переконатися, що витинанкарство не обмежується вирізанням примітивних сніжинок у дитсадку, а є справжнім мистецтвом. Учасники вчилися витинати мереживного ангелика. Показово, що цей захід зацікавив дорослих відвідувачів.

Показ мод Показ мод Показ мод Показ мод Показ мод Показ мод Показ мод Показ мод Показ мод Показ мод Показ мод Показ мод Показ мод