У «Пороховій вежі» презентували виставку відреставрованих творів мистецтва Підгірців

Анна Зіганшина, Олена Лещенко, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото із презентації

У Центрі архітектури, дизайну та урбаністики «Порохова вежа» 8 червня відбулася урочиста презентація виставки відреставрованих творів мистецтва Підгірців. У рамках заходу організовано дискусію з приводу резолюції Міжнародного наукового онлайн-семінару «Відтворення пам’яток і пам’яті в культурному ландшафті села Підгірці». Організатором події стала доцентка кафедри дизайну та основ архітектури ІАРД Ореста Ремешило-Рибчинська. Виступи доповідачів присвячено обговоренню актуальних питань у галузі реставрації, архітектури та практичних питань збереження пам’яток. Головна мета заходу – презентація результатів багаторічної праці фахівців та студентів над реставрацією творів мистецтва, створення алгоритму дій з відбудови церкви. Також у рамках програми «Велика реставрація» планують організувати заходи щодо відновлення цілісності архітектурного ансамблю с. Підгірці.

«Представники Львівської політехніки будуть дотичні до програми ведення робіт зі створення Національного історико-культурного парку в Підгірцях, на основі архітектурного ансамблю магнатської резиденції із замком, укріпленням, палацом, садами та парками, сакральними спорудами, цвинтарями, пам’ятками промислової архітектури, що формувалися і функціонували від XVII до XX ст. Наша мета – об’єднати всі культурні пам’ятки та узаконити пам’ятко-природоохоронний ансамбль з його охоронними межами в культурному ландшафті місцевості. До того ж у відновленій церкві заплановано створити музей духовності села», – розповіла організаторка.

Почесними гостями заходу були доцент кафедри дизайну та основ архітектури Андрій Павлів, голова Львівської обласної організації Спілки архітекторів України Микола Шеремета, завідувач кафедри реставрації творів мистецтва Львівської академії мистецтв Тарас Янко, голова ГО «Шолом – Підгірці» Ігор Кавич, начальник управління охорони об’єктів культурної спадщини департаменту архітектури та розвитку містобудування ЛОДА Василь Петрик та інші.

«Я колишній студент Орести Ремешило-Рибчинської. Під її керівництвом у 1997 році проходила моя практика. Це була справді фундаментальна робота. На практиці ми обмірювали всю споруду Підгорецького замку і допомагали австрійським студентам це все оцифровувати. Наші заміри передали технічному університету у Відні. Я робив найскладнішу роботу обмірів даху і дахових конструкцій. Ми всі в душі романтики. А цей замок таки є романтичний. Він викликає позитивні емоції. А ще це наша історія, яку потрібно берегти та цінувати», – зазначив голова Львівської обласної організації Національної спілки архітекторів України.

Голова ГО «Шолом – Підгірці» Ігор Кавич поділився власними враженнями про подію. Він зауважив, що ця справа змогла об’єднати багатьох людей навколо проблеми.

Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації