У Політехніці визначили переможців університетського етапу конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика

Тетяна Пасович, тижневик «Аудиторія»
переможці конкурсу імені Петра Яцика

9 листопада, в День української писемності та мови, в Україні традиційно відбувається диктант національної єдності та стартує конкурс знавців української мови імені Петра Яцика. У Львівській політехніці вже провели університетський етап і оголосили переможців. Вони братимуть участь в обласному турі змагань.

Цьогоріч в університеті продемонструвати свою грамотність зголосилося майже півтори сотні студентів – тести з культури мовлення та твори писали 15 філологів (зокрема й журналісти) та 120 нефілологів.

Голова наглядової ради конкурсу професор кафедри української мови Ірина Фаріон нагадала студентам історію заснування Дня української писемності та мови 1997 року, конкурсу імені Петра Яцика (видатного мецената, який у 70–80-х роках минулого століття емігрував до Канади, став одним із найбагатших людей там і вкладав кошти в розвиток і підтримку української мови та культури).

Професор кафедри української мови Геннадій Вознюк, натхненник конкурсу в Політехніці, оголосив переможців університетського туру. Серед філологів і журналістів найкращі результати продемонстрували Ірина Цвігун (ЖР-21, ІНПП) і Тетяна Іванишин (ФЛм-21, ІКНІ), друге місце розділили Анна Шередько (ЖР-12) та Христина Мураль (ЖР-21), дві заохочувальні премії одержать Анна Андрух (ФЛ-26, ІКНІ), Василина Хасанова (ЖР-21, ІНПП). Переможці серед нефілологів: 1 місце – Марта Микитюк (ДЗ-23, ІАРХ) і Соломія Дмитрів (ПС-11, ІНПП), 2 місце – Ілля Антощук (ФБ-11, ІНЕМ) і Анастасія Кудь (ФБ-13, ІНЕМ), дві заохочувальні премії – Надія Когут (ФБ-11, ІНЕМ), Лілія Зварич (ПС-11, ІНПП).

У грудні всі призери отримають премії від університету. А від кафедри Ірина Фаріон вручила найкращим знавцям української мови цікаві книжки.

Чому Ви долучаєтеся до конкурсу Яцика?

Ірина Фаріон, професор кафедри української мови:
«Тут ми знаходимо майбутню еліту»

Це конкурс, який пропагує знання мови. Тут ми знаходимо дітей, які рано чи пізно стануть українською елітою. Петро Яцик укладав гроші в освіту, і ми також маємо вкладати кошти в освіту. Тому я заснувала премію імені Олени Пчілки і вважаю, що маю щороку знайти гроші, аби подякувати переможцеві за чесну працю. Передовсім тому, що цей конкурс – це конкурс знань, а не чогось іншого. Я би казала, що рівень конкурсу стрибкоподібний, як і взагалі світогляд студентів. Але що ми спостерігаємо системно, – це велика кількість охочих узяти участь у конкурсі, до того ж серед нефілологів. Саме випускники технічних спеціальностей масово підуть у державну сферу управління. Тому наше завдання – максимально допомогти їм, людям технічного фаху.

Ірина Цвігун, студентка другого курсу Інституту права та психології (журналістика):
«Рідної мови треба вчитися щодня»

Я вдруге беру участь у конкурсі Яцика в Політехніці. Ще зі школи їздила й на конкурс знавців української мови, і на інші подібні. Торік я не мала призового місця. Цьогоріч вибрала твір про українську мову – за цитатою ірландця Томаса Девіса «нація повинна боронити мову більше, ніж свою територію». Я поділилася власним досвідом: не раз стикалася з тим, що діти часто спілкуються російською, а коли запитую, чому не говорять українською, мені відповідали, що так зручно, українська не потрібна. Мене це якось зачепило. Я хотіла б, щоб в Україні була українська мова. Для мене, як для журналіста, мова дуже важлива – це ж мій інструмент. Я постійно вчуся, бо часом неправильно наголошую слова чи є ще якісь помилки, а рідної мови потрібно вчитися щодня.

Марта Микитюк, студентка другого курсу Інституту архітектури (дизайн):
«Хочу говорити красиво»

Я брала участь у конкурсі не вперше. У школі завжди долучалася – мабуть, від початку. Це конкурс знавців української мови – те, що я дуже добре знаю. Я намагаюся й далі вдосконалювати свій рівень знань. В університеті вже немає цього предмету, але я прагну краще знати рідну мову. Хочу говорити красиво: знати, як правильно сказати, де наголошувати, а конкурс – ще одна нагода згадати правопис. Це спосіб перевірити себе.

Соломія Дмитрів, студентка першого курсу Інституту права та психології (психологія):
«Не могла не взяти участь»

У Політехніці це для мене перші змагання знавців української мови. Але до того у школі я брала участь не тільки в конкурсі Яцика, а й у схожих конкурсах. ЗНО з української мови при вступі я склала на 195 балів. Після цього всього було б дивно не долучитися до конкурсу в університеті. Стало цікаво перевірити свій рівень серед студентства. Я завжди добре писала твори. Бачу, що й на конкурсі мій твір про сліпу любов оцінили високо. Не розраховувала на перемогу, то було неочікувано.

на конкурсі імені Петра Яцика на конкурсі імені Петра Яцика на конкурсі імені Петра Яцика на конкурсі імені Петра Яцика на конкурсі імені Петра Яцика на конкурсі імені Петра Яцика на конкурсі імені Петра Яцика на конкурсі імені Петра Яцика на конкурсі імені Петра Яцика на конкурсі імені Петра Яцика на конкурсі імені Петра Яцика на конкурсі імені Петра Яцика на конкурсі імені Петра Яцика на конкурсі імені Петра Яцика